SANITAT
Societat 13/04/2012

La teràpia d'un sol comprimit al dia per tractar els pacients amb VIH redueix els ingressos hospitalaris

Actualment, la meitat de pacients amb VIH es tracten amb un sol comprimit al dia però l'objectiu és arribar al 60 o 70% en els propers quatre anys. Aquest tractament és més car a curt termini però redueix la despesa sanitària a llarg termini

Lara Bonilla
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Experts en VIH es reuneixen aquest cap de setmana a Barcelona per avaluar l'impacte dels nous tractaments en la qualitat de vida dels pacients i en la reducció de la despesa sanitària.

Actualment, la meitat de pacients amb VIH es tracten amb un sol comprimit al dia, un gran avenç respecte al còctel de fàrmacs de fa uns anys. L'objectiu que en els propers quatre anys es puguin beneficiar del tractament amb un sol fàrmac entre un 60 i un 70% dels pacients.

La simplificació del tractament, que combina tres medicaments en un únic comprimit per dia i en una única dosi diària, comporta avantatges pels pacients i el sistema sanitari. Millora l'adherència dels pacients al tractament i redueix les despeses sanitàries a llarg termini. Segons Santiago Moreno, cap de la unitat de malalties infeccioses de l'Hospital Ramon y Cajal de Madrid, “els pacients que reben una sola pastilla al dia s'hospitalitzen menys i surten més barats al sistema sanitari”. A curt termini, és, però, un tractament una mica més car que el de la combinació de fàrmacs però Josep Maria Gatell, cap de la unitat de malalties infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona, assegura que “tot i que ara costi més car, s'ha de tenir en compte la relació cost-eficàcia” i, en aquest sentit, “un sol comprimit al dia és la millor de totes les opcions de tractament antiretroviral”.

Retallades en l'atenció al VIH

El repte actual és millorar el diagnòstic precoç de les persones infectades per VIH. A l'Estat espanyol hi ha entre 130.000 i 150.000 persones infectades pel VIH i un 30% de les quals no ho spa perquè no s'ha fet la prova. És per això que Moreno ha demanat que les administracions desenvolupin polítiques per millorar el diagnòstic precoç ja que “els pacients no tenen consciència de risc”.

És per això que tant Moreno com Gatell han criticat les retallades que ha patit el pla espanyol de la sida. “És una catàstrofe”, ha dit Moreno. “Com se'ls ha acut desmantellar l'únic organisme que hi ha al govern espanyol per tractar la sida?”, es pregunta Moreno que alerta que en els plans de l'actual govern del PP “la sida perd importància”.

“Aconseguiran reduir el pressupost a 31 de desembre del 2012 però no es reduiran els nous casos de sida i acabarà costant més diners el 2014”, ha denunciat Gatell.

stats