Societat 01/09/2015

Els casos de sífilis a Catalunya tripliquen la mitjana europea

Les malalties de transmissió sexual s'han disparat els darrers anys

Ara
2 min
Les autoritats sanitàries alerten que s'estan abandonant les pràctiques de sexe segur / GETTY

BarcelonaAlerta a Catalunya per les malalties de transmissió sexual. Les últimes dades del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre el VIH i altres infeccions de Transmissió Sexual de Catalunya (Ceeiscat) confirmen que, tot i les crides a la precaució, les xifres s'han disparat. Entre els anys 2005 i 2014 els casos de sífilis s'han multiplicat gairebé per quatre, i els de gonorrea per cinc. Els casos de sífilis a Catalunya tripliquen la mitjana europea i cada dia contreuen el VIH dues persones. El problema no és que no hi hagi informació, lamenta l'Agència de Salut Pública de Catalunya, sinó que persones informades no alteren els seus hàbits. Tot i això, posarà en marxa noves campanyes de conscienciació adreçades als col·lectius on més creixen aquestes malalties: homosexuals homes i joves en general.

El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha afirmat en una entrevista a l'ACN que cal prioritzar les accions específiques per sobre de les generals amb l'objectiu d'optimitzar uns pressupostos ''que sempre són limitats''. Mateu qualifica de ''fracàs del sistema'' el fet que les malalties de transmissió sexual s'hagin disparat. "Tothom sap com s'eviten aquestes infeccions", diu. El problema és que hi ha un ''canvi de comportament'' des del sexe segur dels anys 90, quan el VIH va fer canviar les pràctiques sexuals de milions de persones arreu del món, a les cada cop més habituals pràctiques sexuals de risc.

El preservatiu, habitual fa uns anys, ja no ho és tant, i el canvi s'ha deixar notar en les estadístiques. El 2014, es van diagnosticar 902 casos de sífilis a Catalunya, i la incidència es va situar en 12,4 casos per cada 100.000 habitants, una xifra alarmant si és té en compte que la mitjana europea és de 4,1. En els darrers 10 anys, els casos de sífilis s'han multiplicat gairebé per quatre, un 231% més, ja que el 2005 se'n registraven 3,7 per cada 100.000 habitants. La majoria d'aquests casos, un 87%, són homes, d'una edat mitjana de 37 anys, tot i que un 9,5% dels infectats tenen entre 15 i 24 anys.

Pel que fa a la gonorrea, l'any passat es van donar 1.555 casos nous, i es va arribar als 21,3 casos per cada 100.000 habitants, cinc vegades més que el 2005 , i molt per sobre de la mitjana europea actual, que se situa en els 15,3. En aquest cas, la majoria de casos també es donen en homes, de 32 anys de mitjana, però la franja de 15 a 24 anys ja suposa el 24% del total. És també molt important en els joves la incidència de la clamídia, ja que es calcula que a Catalunya n'hi ha 27.000 d'infectats d'entre 16 i 25 anys.

Nous medicaments

Antoni Mateu creu que a mitjà termini Catalunya, igual que Europa, haurà d'abordar el debat sobre els nous medicaments que han sorgit per a aquest tipus d'infeccions i que si es prenen el dia abans, el mateix dia o l'endemà d'haver tingut una pràctica sexual de risc poden evitar el 80% de les infeccions. Per a Mateu, caldrà decidir qui haurà de finançar aquests tractaments, si el sistema públic o la persona interessada, i més tenint en compte que ''la gent sap com es produeixen unes infeccions que, malgrat tot, s'estan disparant.

stats