Societat 11/03/2016

El Síndic reclama que se suspengui l'ús de les 54 pistoles Taser que ja hi ha a Catalunya

Les tenen 31 cossos de policia local, tot i que només consta que s'hagin fet servir en cinc municipis. Rafael Ribó exigeix que es faci el debat del Parlament abans que es puguin fer servir

Selena Soro/enric Borràs
2 min
A l’agost el director general de la Policia, Albert Batlle, va anunciar que tenien previst comprar entre 130 i 140 pistoles Taser per als Mossos abans de finals d’any.

BarcelonaEl Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha exigit avui "de manera immediata" a les policies locals "suspendre l'ús" de pistoles elèctriques tipus Taser i els plans per comprar-ne fins que el Parlament no faci "un debat profund sobre l'ús i els efectes d'aquestes armes. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ja es va mostrar a favor de fer aquest debat abans de comprar les 134 Taser que els Mossos d'Esquadra havien previst adquirir.

Això implica, d'entrada, que els 31 cossos de policia local de Catalunya que tenen un total de 54 pistoles elèctriques les deixin de fer servir. I que els sis cossos que preveuen comprar-ne aturin el procés. Hi ha deu policies locals que, tot i que tenen Tasers les mantenen fora de servei "principalment per manca de normativa que en reguli l'ús o per decisió del cap o la prefectura de policia", segons l'informe 'Les pistoles elèctriques com a dotació policial a Catalunya: elements per al debat', que el síndic ha presentat avui. Dels altres hi ha cinc municipis on consta que s'han fet servir "una o diverses vegades".

Així i tot, Ribó a avisat que només acceptarà les pistoles elèctriques si compleixen els requisits de l'ONU, que les prohibeix contra persones vulnerables –embarassades, ancians o malalts del cor– i les desaconsella contra malalts mentals o persones que, pel seu estat d'alienació, no puguin entendre les ordres policials.

Això és un problema perquè els casos en què ja s'han fet servir, segons l'informe, "tenen en comú que es tractava de persones agressives sota els efectes de substàncies estupefaents o de begudes alcohòliques". Segons el Síndic aquests casos "escapen de la recomanació del Comitè de Prevenció de la Tortura" en el sentit que no es facin servir "en persones que no poden entendre les ordres que reben dels agents policials ni les conseqüències de l'ús dels dispositius".

Perill per a la salut

"Malgrat que se les cataloga com a armes no letals, s'ha documentat la mort de persones arreu del món després d'haver rebut descàrregues d'aquestes armes", diu l'informe, que reconeix que els estudis no són concloents sobre les causes de les morts. Tot i amb això, afegeix que "alguns autors que minimitzen els riscos d'aquestes armes poden tenir vinculació amb les empreses que les fabriquen". "Si bé la recerca mèdica no és concloent", continua, "el que és indiscutible és que les armes de descàrrega elèctrica presenten riscos específics per a la salut".

De cara al 2016, els Mossos d'Esquadra preveuen adquirir 134 pistoles elèctriques. El director general dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, va defensar l'agost passat que són pistoles per usar "només en casos excepcionals", i per fer-les servir els policies hauran de passar una formació específica. Així i tot, no les compraran fins que el Govern doni el vistiplau.

Plataformes com Stop Taser, que aglutina unes 50 entitats, entre les quals hi ha l'Institut de Drets Humans de Catalunya i la Coordinadora Catalana contra la Tortura, critica des de fa temps la implementació d'aquesta armaja s'ha utilitzat 8 vegades per part de policies locals– i la falta de diàleg sobre el seu ús.

Informe del Síndic de Greuges sobre les pistoles elèctriques
stats