El Síndic, sobre l'escàndol dels Maristes: "Ha fallat estrepitosament l’aplicació del protocol"

Rafael Ribó constata que ni l'escola, ni el Govern, ni els Mossos, ni la Justícia van aplicar el protocol d'abusos a menors que va impulsar el 2006

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha comunicat avui a representants dels governs català i espanyol, els Mossos d'Esquadra, el Tribunal Superior de Justícia i la Fiscalia  una resolució on consta que en el cas dels abusos sexuals de l'exprofessor dels Maristes Joaquín Benítez "ha fallat estrepitosament l’aplicació del protocol del 2006". De fet, "no es va aplicar", ha dit després de la reunió en una roda de premsa. El protocol del 2006 l'havia impulsat el Síndic de Greuges mateix i el firmaven el Govern, la Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Tal com ja  va avançar aquest diari, l’escola Maristes Sants-Les Corts "no va respondre com ho hauria d’haver fet des del punt de vista de les normes internacionals i el protocol", ha dit Ribó, perquè "no va comunicar ni al departament d’Ensenyament ni a la DGAIA allò que havia succeït". Ha insistit que l'escola ho "va ocultar", primer "a les autoritats responsabilitzades sobre el tema", i després "a la mateixa comunitat educativa i a les famílies".

El Síndic també ha carregat contra l'actuació del Govern, sobretot pel que fa a les conselleries d'Ensenyament i de Treball, Afers Socials i Família. Ensenyament "no va fer prou difusió, formació i obligatorietat dels protocols", ha dit. Ha concretat que el protocol del 2006 i el desenvolupament que se'n va fer sis anys més tard "no era prou conegut, no estava prou difós, no hi havia la necessària formació per fer-lo efectiu", a més, no es va fer prou obligatori complir-lo. El departament d'Afers Socials –en el moment dels fets, el 2011, Benestar Social– no va ser "un instrument proactiu" per fer complir el protocol, "no va contribuir a la solució del tema".

Pel que fa a la Fiscalia, que va arxivar el cas perquè la víctima que va denunciar els abusos el 2011 ja era major d'edat i no va ratificar la denúncia de l'escola, el Síndic ha criticat que no va comunicar el cas al Govern, "tal com diu el protocol". Ribó tampoc no entén que els Mossos d'Esquadra "no informessin la DGAIA i els altres departaments del mateix Govern dels fets dels quals eren coneixedors", encara que s'arxivés la denúncia.

"No hi ha hagut una resposta com a Govern", ha afirmat el Síndic sobre l'escàndol dels abusos de Joaquín Benítez, que els va confessar el 2011 i va poder continuar treballant en contacte amb nens fins aquest estiu a causa de la descoordinació de les institucions implicades. Ribó ha explicat que ahir mateix, en una reunió que ja tenia prevista amb el president, Carles Puidemont, ja li va avançar algunes de les conclusions de la resolució que havia fet sobre el cas i que ell "les va escoltar amb molta atenció". El Síndic ha convocat una altra reunió amb les parts implicades el dia 17.

A la reunió convocada avui per Ribó, per la banda del Govern hi han participat la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz; la secretària general d’Ensenyament, Maria Jesús Mier; el director general de la Policia, Albert Batlle; el cap de Proximitat i Seguretat Ciutadana d’Interior, Albert Oliva; la directora general d’Execució Penal en Justícia Juvenil, Pilar Heras; la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas; la cap del servei de Salut Maternoinfantil, Rosa Fernández; el director general de la direcció general d’Atenció a la Infància (DGAIA), Ricard Calvo, i el sotsdirector de la DGAIA, Joan Mayoral. A més també hi havia el magistrat de la secció tercera de l’Audiència de Barcelona, Josep Grau; el fiscal coordinador de menors de la Fiscalia Superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, i el subdelegat del govern espanyol a Catalunya, Emilio Ablanedo.