Societat 11/05/2016

Els sindicats dels Mossos reclamen la pistola elèctrica fins i tot en casos com el de Benítez

Defensen al Parlament l'ús d'armes tipus Taser encara que l'objectiu estigui sota els efectes de les drogues, cosa desaconsella el Síndic de Greuges

Enric Borràs
4 min
En cinc municipis s’han fet servir pistoles elèctriques.

BarcelonaEls sindicats dels Mossos d'Esquadra defensen amb unanimitat la incorporació de les pistoles elèctriques a l'arsenal policial. Ho han deixat clar avui sis portaveus sindicals al grup de treball del Parlament sobre les pistoles elèctriques a la policia de Catalunya. I també defensen que es puguin fer servir contra ciutadans sota els efectes de les drogues, tot i que això contradiu les recomanacions del Síndic de Greuges, i amb una regulació no "estricta" que en limiti massa l'ús. Fins i tot han reivindicat l'ús d'armes tipus Taser en casos com la detenció que va dur a la mort de Juan Andrés Benítez al barri del Raval de Barcelona el 2013.

Els portaveus sindicals han respost les preguntes dels representants dels grups polítics al Parlament al grup de treball que es va obrir arran d'una reclamació de la CUP, contrària a la incorporació de les pistoles elèctriques -que els sindicats anomenen "dispositius conductors d'energia"-. La sessió de treball s'ha fet just dos dies després de la condemna a dos anys de presó per homicidi imprudent a sis Mossos d'Esquadra per la mort de Benítez.

"L'alternativa que tenim pot arribar a ser molt pitjor que la pistola elèctrica", ha avisat el secretari general del Sindicat de Comandaments del Cos de Mossos d'Esquadra, Jordi Dalmau. Ha explicat que per reduir algú corpulent poden caldre més de quatre agents i que, si duu un ganivet, a vegades no els queda més remei que fer-li llançar-lo a cops de porra. "Què pot ser més perjudicial, cinc segons de descàrrega o reduir-lo entre quatre o cinc a cops de defensa?", ha preguntat.

Dalmau assegura que "l'experiència" els ha ensenyat que l'alternativa a les pistoles elèctriques "és pitjor". Ha admès que pot causar morts però que reduir algú cos a cos "l'experiència demostra que també". Per això demana que no hi hagi una regulació "estricta" de l'ús d'aquesta mena d'armes. Fins i tot ha afegit, parlant del cas de Benítez: "si haguéssim tingut una pistola elèctrica l'actuació posterior no hauria estat justificable" i que "el tema del cas del Raval s'hauria pogut evitar".

El president de la Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya, David Lijarcio, ha argumentat que "les actuacions amb malalts mentals han augmentat exponencialment els últims anys". Ha recordat que hi ha casos en què els cal reduir ciutadans drogats "que mostren una violència inusual" i que per això necessiten "una eina d'incapacitació temporal" com les pistoles elèctriques tipus Taser. Josep Miquel Milagros, portaveu del mateix sindicat, ha reclamat que no només es doni pistoles elèctriques als caps de torn, tal com està previst, sinó a totes les unitats del cos "perquè un comandament pot estar a 30 minuts d'una situació".

El secretari general del Sindicat de Mossos d'Esquadra, Toni Castejón, ha afegit que "hi ha gent que es mor en maratons o caminant pel carrer" i ha recordat els casos de mort sobtada per explicar que quan la policia actua no es pot aturar a saber si qui han d'arrestar té un problema de cor o s'ha drogat. "Ens trobem en casos amb gent amb cardiopaties, o que consumeix drogues, o que ha begut i que s'enfronta a la policia portant el seu cos al límit", ha explicat. Per això ha reclamat que no s'impedeixi fer servir aquestes armes contra gent sota els efectes de les drogues.

Precisament els de gent que ha consumit alcohol o drogues i que a més té problemes de cor, són aquells en què, segons l'informe del Síndic de Greuges, seria més perillós fer servir una pistola elèctrica. L'informe 'Les pistoles elèctriques com a dotació policial a Catalunya: elements per al debat' del Síndic sobre les Tasers diu que "cal que no s'utilitzin" contra "persones vulnerables, incloent-hi gent gran, infants, dones embarassades i malalts del cor" i tampoc contra "persones que, pel seu estat d'alienació, no puguin entendre les ordres que els adrecen els agents".

L'article d'especialistes forenses 'Armas eléctricas: ¿qué sabemos? ¿qué ignoramos?' diu que una cardiopatia és un "factor de risc" que "pot posar en perill la vida de la persona que rep la descàrrega". I això és un problema per a l'ús de les Tasers, perquè segons reconeixen els autors l'agent que té la pistola elèctrica no té per què conèixer els problemes mèdics de la persona que vol immobilitzar. L'article l'han escrit tres agents de la Unitat Central d'Informàtica i Electrònica Forense dels Mossos i un metge del Servei de Patologia Forense de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya.

El secretari general del Sindicat Autònom de Policia, Pere Garcia, s'ha afegit a les reclamacions dels seus companys i ha reclamat que s'acceleri la tramitació per implantar l'ús d'armes tipus Taser. El secretari general del Sindicat de Policies de Catalunya, David José, ha recordat que "reduir per contacte" persones drogades amb el cor "al límit" també pot fer que acabi fallant. "Estem parlant d'una eina que permetria reduir una persona que és una amenaça en segons i amb moltes més garanties per la seva integritat física i per la nostra que els mitjans que tenim ara mateix, que són anar al cos a cos", ha insistit.

stats