Societat 24/05/2012

Protesta nocturna dels sindicats contra la reforma laboral

A Barcelona, la manifestació ha començat a la plaça Sant Jaume i ha finalitzat a les portes de la Delegació del govern espanyol. També s'han fet mobilitzacions a altres punts del territori català

Acn
3 min
Els secretaris generals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, durant la marxa de torxes / ACN

BarcelonaCentenars de persones han participat aquest dimecres a la nit en una marxa de torxes pel centre de Barcelona contra la reforma laboral que aquest dijous serà aprovada al Congrés dels Diputats. Els manifestants, convocats per CCOO i UGT, s'han concentrat a la plaça Sant Jaume, on s'ha llegit el manifest, per després desplaçar-se amb les torxes enceses fins a la Delegació del govern espanyol a Catalunya, on han arribat a la mitjanit. Els secretaris generals dels dos sindicats majoritaris a Catalunya han carregat contra una reforma "inútil" que l'Estat no ha volgut ni negociar i contra la qual "lluitaran fins que sigui derogada", perquè només serveix per crear "més atur" i retallar els drets dels treballadors.

La marxa de torxes de Barcelona s'emmarca en les mobilitzacions que CCOO i UGT han convocat contra la reforma laboral a nivell estatal sota el nom de 'Nit i dia contra la reforma laboral', i que avui al migdia tindrà una nova cita davant de la Delegació del govern espanyol a Catalunya. Una norma, la reforma laboral, que avui serà aprovada al Congrés dels Diputats abans d'arribar al Senat, el darrer tràmit per a l'aprovació definitiva.

La concentració ha començat quan passaven pocs minuts de les 10 del vespre a la plaça Sant Jaume, on els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, s'han dirigit als concentrats. En els seus discursos, tots dos han carregat contra una reforma "que s'ha demostrat inútil" i que l'Estat "pot aprovar, però que sap que no podrà aplicar". En aquest sentit, han anunciat que "combatran" empresa per empresa els empresaris "que unilateralment i sense raó" apliquin la reforma sense negociació amb els sindicats. En aquest punt han recordat que "la negociació col·lectiva és l'únic instrument vàlid per articular els acords" i que en el cas d'abusos intervindran amb contundència.

Un cop finalitzats els parlaments, els concentrats han començat la marxa amb torxes en direcció a la Delegació del govern espanyol a Catalunya, situada al carrer Mallorca. Per arribar-hi, la marxa ha obligat a tallar la circulació de la Via Laietana i el carrer Roger de Llúria, per on han pujat els manifestants.

La marxa ha acabat a les portes de la Delegació del govern espanyol, custodiada per un bon nombre d'agents dels Mossos d'Esquadra, on els concentrats han cridat proclames contra el govern del PP.

A Girona, botifarrada i cremada simbòlica de la reforma

A Girona, els sindicats CCOO i UGT han protestat per l'aprovació definitiva de la reforma laboral al davant mateix de la Subdelegació de l'Estat. Una cinquantena d'afiliats i delegats s'hi han aplegat per fer una botifarrada simbòlica i també han recreat –amb una 'performance'– el que asseguren que suposarà la reforma.

Diversos membres s'han vestit de presidiaris, simbolitzant la classe treballadora, i han aguantat les estocades que els engegaven dos sindicalistes caracteritzats com el president de l'estat espanyol, Mariano Rajoy, i la cancellera alemanya Angela Merkel. Per acabar, tots junts han cremat una caixa que representava l'articulat de la nova llei.

El secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, ha refermat la seva "repulsa" a la reforma i ha assegurat que l'aprovació definitiva "no és una batalla perduda", sinó que continuaran endavant amb les mobilitzacions. Per la seva banda, la seva homòloga a la UGT, Dolors Bassa, ha assegurat que "s'ha demostrat que la reforma laboral no aporta res". I com a exemple, ha recordat que d'ençà que va entrar en vigor, "els ERO a comarques gironines han augmentat un 66% d'un any per l'altre".

Aquest dijous al migdia, coincidint amb la sessió al Congrés dels Diputats, CCOO i la UGT de les comarques gironines es tornaran a concentrar davant la Subdelegació del govern. Hi tornaran a fer una botifarrada i, de nou, cremaran de manera simbòlica la reforma.

Més d'un centenar de delegats sindicals a Tarragona

A Tarragona, més d'un centenar de delegats sindicals de la UGT i CCOO s'han manifestat aquest dimecres a la nit contra la reforma laboral. La marxa ha sortit a les deu del vespre des de l'edifici sindical, ubicat a la Rambla Nova, i ha acabat davant de la Subdelegació del govern espanyol, a la plaça Imperial Tàrraco. Allà, els sindicalistes han demanat a l'executiu espanyol que retiri la reforma laboral perquè consideren que, lluny de reactivar l'economia, ha engreixat encara més les llistes de l'atur i ha restat drets als treballadors.

Segons el secretari general de la UGT al Camp de Tarragona, Jordi Salvador, des que va entrar en vigor la reforma laboral –el passat 12 de febrer– el nombre d'ERO ha crescut un 77% a l'Estat respecte al mateix període de l'any passat. Els sindicats han convocat aquest dijous a les 12 del migdia una nova concentració al davant de la subdelegació.

stats