Els sindicats d'educació es manifesten per "revertir les retallades dels últims anys"

Un centenar de professors s'han manifestat aquesta tarda a la plaça Sant Jaume

Prop de 200 persones s'han concentrat aquest dimarts a la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar a la Generalitat que reverteixi les retallades en educació dels últims anys i que situï l'ensenyament com una "prioritat" en els pressupostos del 2017, que s'estan negociant. Els cinc sindicats de mestres i professors han convocat la protesta, que ha aplegat bàsicament representants sindicals.

Les principals reivindicacions són reiterades, com el retorn a les hores lectives d'abans de les retallades, les substitucions des del primer dia, la disminució de les ràtios d'alumnes o l'oposició a la LOMCE.

Segons els sindicats Ustec, CCOO, UGT, CGT i el de Professors de Secundària (ASPEPC-SPS), l'educació pública ha de tornar a ser una prioritat pressupostària, per tal de millorar la qualitat de l' ensenyament i les condicions laborals dels professors. Així, recorden que el 23% del professorat és interí i el 17% substitut.

Segons Ramon Font, d' Ustec, les millores que demanen costen uns 300 milions d'euros, davant dels 4.450 que té de pressupost el departament i els 13.500 que hauria d'invertir segons la proporció del PIB que hi dediquen països europeus. Així, sobretot volen que se substitueixi els professors de baixa des del primer dia, que entrin a treballar l'1 de setembre, i no pas el 8 com aquest curs, i que cobrin el mes de juliol.

Altres reclamacions són la retirada del pla que permet els directors de centre escollir els seus professors, l'anul·lació de les revàlides pels alumnes i l'avaluació externa dels centres, i la reducció de les ràtios a P3. També volen una "voluntat política real" per evitar l'aplicació de la LOMCE.

Els sindicats han advertit que seguiran de prop les negociacions pressupostàries i pressionaran perquè s'atenguin les seves reivindicacions, fins i tot amb manifestacions davant del Parlament i una possible vaga.

Més continguts de