Medi ambient
Societat 05/11/2011

Evacuen La Restinga pel perill d'una nova erupció

L'activitat del volcà submergit obliga a evacuar, aquest vespre, La Restinga, al sud del Hierro. També s'han tancat el túnel i diverses carreteres del nord de l'illa, després que a la matinada hi hagués el terratrèmol més fort fins ara

Ara
1 min
A la superfície del mar propera a El Hierro hi ha material volcànic / EFE

Barcelona"Canvis en el fenomen eruptiu" del volcà submergit del Hierro han fet que les autoritats evacuessin la localitat de La Restinga, al sud de l'illa, segons un comunicat del govern canari. Als volts de les vuit del vespre –hora peninsular–, els aproximadament 250 veïns que eren al poble –la meitat dels que hi viuen– s'han concentrat al camp de futbol, des d'on marxaran en vehicles privats o autobusos.

La decisió l'ha pres la direcció del Pla de Protecció Civil per Risc Volcànic de Canàries (Prevolca) com a mesura preventiva, perquè a la zona s'han observat columnes de vapor amb cendra. És la segona vegada que s'evacua La Restinga des que va començar el fenomen volcànic: el poble ja va estar buit entre el 12 i el 21 d'octubre.

Túnel i carreteres tancades

Davant del risc de despreniments, el comitè director del Prevolca ha decidit tancar el túnel de Los Roquillos, que uneix els municipis de Valverde i Frontera, i també diverses carreteres del nord de l'illa del Hierro.

Ho ha anunciat aquest dissabte el director general de Seguretat i Emergències del govern canari, Juan Manuel Santana, en sortir d'una reunió amb els comitès científic i director del Prevolca per analitzar la situació, després que a la matinada sacsegessin l'illa quinze terratrèmols. Entre ells, un de 4,4 a l'escala de Richter –el més fort registrat des que va començar l'activitat sísmica al juliol– que ha obligat a desallotjar 11 famílies al barri de Las Puntas, a Frontera.

Santana ha assegurat, però, que la situació no ha variat pel que fa a la població, i que no estan previstes més evacuacions. Està previst que el Prevolca es torni a reunir dilluns per seguir l'evolució del fenomen.

stats