SOCIETAT
Societat 02/08/2012

Els socorristes demanen que s'extremi la precaució davant les 11 morts registrades a les platges catalanes

Al llarg de tota la temporada passada el SEM va comptabilitzar 15 víctimes

Acn
2 min
Un dels vigilants de la platja del Marjal observa els banyistes.

BarcelonaL'Associació d'Empreses Catalanes de Salvament Aquàtic (AECSA) alerta del preocupant augment de víctimes mortals i d'incidències greus que s'ha registrat a les platges catalanes durant aquests primers mesos d'estiu. Demana als banyistes que extremin la precaució i segueixin les indicacions que reben dels socorristes a peu de platja. Fins a l'1 d'agost, han perdut la vida al litoral català 11 persones, mentre que al llarg del darrer estiu, segons el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), un total de 15 persones van perdre la vida. El vicepresident d'AECSA, Òscar Camps, ha explicat que el repunt coincideix amb un "notable augment de banyistes", ja que a causa de la crisi, més persones volen gaudir d'una activitat "gratuïta".

La majoria de les víctimes mortals que s'han registrat fins al moment són persones majors de 67 anys. L'elevada edat de part dels banyistes, sovint amb patologies cròniques associades, juntament amb la calor extrema que està fent aquest estiu, "constitueixen un autèntic factor de risc". Per això els professionals recomanen als usuaris "que no es banyin mai sols, sinó que ho facin en companyia d'alguna altra persona que pugui donar l'avís en cas d'emergència". També han recordat que cal banyar-se sempre en platges vigilades i en horaris en què es presti el servei de socorrisme, i que abans d'entrar a l'aigua comprovin el color de la bandera que oneja a la platja.

En el que portem de temporada, els 328 socorristes que Pro-activa ha desplegat al litoral català han fet 25.449 accions preventives, donant consells als banyistes per evitar els riscos relacionats amb el bany i el sol, i advertint-los de la necessitat de fer un ús adient de les platges i de mantenir actituds responsables.

Fins a 31 de juliol Pro-activa ha fet, en les 75 platges catalanes on intervé, 185 rescats, un 18% més que el mateix període de l'any passat. També el nombre d'usuaris que han hagut de ser evacuats ha crescut i ha passat dels 74 de l'estiu passat als 82 d'aquest estiu (un 11% més). Només a la província de Barcelona han hagut de ser evacuades a centres sanitaris 56 persones, un 31% més que la temporada 2011.

stats