Societat 17/07/2011

La sorra de la platja ajuda a cuidar el cutis?

2 min
Netejar la pell Molts banyistes aprofiten les propietats exfoliants de la sorra. A l'esquerra, una platja de Formentera.

La sorra que trobem a les platges és un exfoliant natural per a la pell. I per això a molta gent li agrada posar-se la sorra, sobretot la més fina, sobre la pell tot fent-se un massatge. Després la pell els queda més neta i fina. Però més enllà d'aquesta qualitat exfoliant s'han creat algunes llegendes al voltant de les qualitats de les sorres i fangs d'algunes platges que, en general, no tenen cap base científica.

Una llegenda que malmet un parc natural

A Formentera estan molt preocupats per la llegenda que corre sobre la qualitat del fang de l'estany que hi ha a l'illa de s'Espalmador. Fa temps que ha corregut la veu que aquest fang té qualitats terapèutiques per a la pell. Però Núria Valverde, tècnica del Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera (parc on s'inclou l'illa de s'Espalmador), assegura que no és cert: "Vam arribar a analitzar el fang de l'estany, però els resultats van indicar que no té cap qualitat beneficiosa especial".

El que preocupa els responsables del parc natural té dos vessants. D'una banda, el fet que la gent vagi a l'estany per untar-se el cos amb fangs ha espantat les aus aquàtiques que abans hi niaven. "A la primavera algunes aus hi van -explica Valverde-. Però no s'hi arriben a quedar per niar perquè de seguida es comença a omplir de gent que vol fer banys de fang, i això que està prohibit; des que aquesta zona és parc natural ningú es pot banyar a l'estany, és sancionable". D'altra banda, Valverde alerta que l'aigua pot estar contaminada perquè és un estany en què l'aigua no corre, que al llarg de l'estiu es va assecant i que cada vegada fa més pudor.

La millor sorra exfoliant per netejar el cos

Més enllà de les llegendes, algunes platges han adquirit anomenada pel seu poder exfoliant, ja que si un s'hi arrebossa després la pell queda molt fina. La platja de Cavalleria, a Menorca, és un dels llocs on la gent va a cobrir-se el cos amb la sorra vermellosa que hi ha. Asseguren que després la pell queda suau i brillant. També ho fan a Binigaus, a la mateixa illa, però amb una arena més blanquinosa. A les cales de Formentera és fàcil trobar-hi gent coberta de sorra i el mateix passa a la cala de Llucalcari, a Mallorca, tot i que és de roca i el fang es treu dels bassals que s'hi formen.

Des de Barceló Viatges expliquen que alguns dels llocs de més anomenada del món per fer-se banys de sorra exfoliants són la ribera del mar Mort (a Jordània) i les platges marroquines de Merzouga.

stats