Societat 17/07/2011

Per què hi ha sorres de platja fines i d'altres de més gruixudes ?

2 min
A les illes Maldives hi ha algunes de les platges més paradisíaques del món.

Hi ha qui prefereix la sorra molt fina a la platja, perquè és molt suau i caminar-hi és agradable, sobretot si no crema. Però a altres els agrada de gra més gruixut, que sigui fàcil d'espolsar-se-la dels peus. Entre la sorra de les platges del litoral català trobem moltes diferències de mida de gra i fins i tot de color. Les característiques de la sorra depenen de les del riu que tinguin més a prop.

Del riu a la platja

Jordi Serra, professor de geologia marina de la UB, ens explica que la sorra de les platges arriba a través d'un cicle natural transportada pels rius. Al llarg de la seva conca hidrogràfica, els rius van arrossegant diversos sediments. Quan aquests sediments arriben al mar, les onades traslladen els sediments al llarg de les platges. Aleshores, la mida i el color d'aquesta sorra depèn de com siguin les terres per on passen els rius i també de la llargada de la conca: com més llarg el riu, més fina és la sorra que arriba a les platges. Quan la font d'alimentació és una riera local, aleshores el resultat és un gra més gruixut.

Sorres per a tots els gustos

De nord a sud, la sorra de la costa catalana varia molt, explica Jordi Serra. Tenim la zona del cap de Creus, on la majoria de platges són de còdols i rarament en trobarem alguna de sorra, per les característiques morfològiques del cap. Més avall, però, a les badies de Roses i Pals la sorra és molt fina, ja que hi aporten els sediments rius força desenvolupats com el Ter, el Fluvià i la Muga. Més avall, tant a la Costa Brava com al Maresme tenim platges de gra més gruixut perquè qui hi aporta la sorra són la Tordera, de recorregut curt, i les rieres locals. Un cop passat Barcelona, a la zona d'influència del delta del Llobregat tornem a trobar sorres fines, que arriben fins a les platges del Garraf. Després les platges tornen a ser més grolleres perquè provenen de rieres locals com el Foix i la riera de Salomó. Serà el Francolí, a Tarragona, el riu que farà que torni a haver-hi sorres molt fines. I a la zona d'influència de l'Ebre hi trobarem platges de sorra molt fina.

Què vol dir sorra fina i sorra gruixuda?

Les sorres més grolleres, que trobem al Maresme o a la Costa Brava, fan entre 1 i 0,5 mil·límetres. Les de Sitges poden ser d'entre 0,25 i 0,4 mil·límetres i les més fines de la costa catalana, les del delta de l'Ebre, no superen els 0,23 mil·límetres. Per trobar-les encara més fines cal anar a les dunes litorals i al desert.

stats