METEOROLOGIA
Societat 18/08/2012

El sostre de l'onada de calor s'assoleix aquest dissabte

Miquel Bernis
2 min

METEORÒLEGLes temperatures tornen a acaronar els 40 graus. Ahir, on s'hi van quedar més a prop és al poble de Castelldans (39,6), a les Garrigues, però en força indrets de comarques com la Noguera, el Pallars Jussà, el Segrià i el Pla d'Urgell es van superar els 37 graus a la tarda. Això només ha estat l'entrant d'una onada de calor que s'allargarà ben bé fins dimecres i que manté una vintena de comarques en alerta.

Sostre de calor

Avui les temperatures pujaran encara una mica més que ahir i probablement en alguns punts de l'interior s'arribarà als 40 graus a primera hora de la tarda. Això podria passar fins i tot al Pirineu, on de fet Meteocat centra l'alerta més important per calor avui.

En molts indrets del Prelitoral se superaran els 35 graus i a la costa només arran de mar el termòmetre es quedarà per sota dels 30.

Tot fa pensar que en general no s'arribaran a superar els registres assolits la setmana passada, però aquest dissabte podria ser perfectament el dia més calorós d'un estiu convencional.

Els pròxims dies el termòmetre potser no arribarà a pujar tant com avui, però la percepció de calor, tant demà, com dilluns, dimarts i dimecres serà pràcticament igual d'intensa.

Esperança de pluges

L'esperança d'un canvi de temps que pugui comportar pluges queda dipositada per ara al cap de setmana que ve, ja que és possible que entre el 25 i el 27 d'agost hi hagi una entrada de vent del nord que allunyi clarament la calor més forta.

Si el canvi és brusc, molt probablement anirà acompanyat de com a mínim una tongada de ruixats, però encara és aviat per poder concretar gran cosa més. Caldrà esperar que durant la setmana que ve es pugui anar confirmant aquesta possibilitat.

També arriba a Europa

A diferència de les anteriors calorades que hem tingut durant l'estiu, aquesta farà pujar també les temperatures a Centreeuropa. Avui i demà el termòmetre superarà els 35 graus a París i fins i tot s'arribarà als 40 graus a la meitat sud de França. A Londres, després d'una primavera i un estiu força durs, aquest cap de setmana també està previst que les temperatures arribin als 30 graus. A poc a poc durant la setmana que ve la bossa d'aire càlid anirà avançant cap a Centreeuropa.

Pols del Sàhara

És habitual que el cel s'enrareixi durant les invasions d'aire saharià, fruit de la sorra del desert que arriba juntament amb la massa d'aire molt càlid. Aquest cap de setmana els models de pronòstic de nivells de pols en suspensió preveuen que s'arribi a concentracions fins i tot superiors als de l'anterior onada de calor. La pols del Sàhara podria arribar fins als Alps, amb concentracions pròximes als 100 micrograms de sorra per metre cúbic d'aire.

Risc alt d'incendi

L'onada de calor i la sequedat acumulada als boscos per la falta de pluges han portat la Generalitat a reactivar l'alerta per alt risc d'incendis en 226 municipis catalans. El departament d'Agricultura ha tancat l'accés a nou massissos i ha suspès autoritzacions per a activitats agrícoles.

stats