La Subdelegació del govern central es compromet a incrementar els controls policials a Figueres per aturar el narcotràfic

La Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra faran més operacions conjuntes a la frontera

Junta de seguretat extraordinària a Figueres després del tiroteig que va haver-hi a la ciutat dijous passat i que va deixar tres persones ferides. El subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, s’ha compromès a incrementar els controls de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Figueres per “aturar de manera aleatòria els cotxes que creuen la frontera per comprar droga”. És una de les mesures que s’han acordat durant la reunió extraordinària per consensuar actuacions per lluitar contra el tràfic de drogues a la ciutat, un problema que s’arrossega des de fa anys i que cap administració ha pogut aturar.

Bramon ha indicat que entre el gener i l’agost s’han augmentat els controls policials, però s’ha compromès a donar un pas mes i incrementar-ne la xifra. A més, també ha ofert la possibilitat de fer més actuacions conjuntes entre la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra, sota el comandament del departament d’Interior.

Ara bé, totes les administracions han coincidit que cal canviar el Codi Penal, tal com va proposar el delegat d’Interior a Girona, Albert Ballesta, que ha assenyalat en diverses ocasions que un dels hàndicaps per lluitar contra el narcotràfic és que les persones que detenen “moltes vegades queden en llibertat perquè diuen que la quantitat que els han trobat és per consum propi i el jutge els deixa anar”. Tot i això, Ballesta ha lamentat que aquest canvi no serà possible a curt termini després de la convocatòria d’eleccions al Congrés: “No tindrem govern fins d’aquí sis mesos, per tant, no es pot canviar el Codi Penal”.

Pel que fa a l’Ajuntament, l’alcaldessa, Agnès Lladó, ha reconegut que a la ciutat “hi ha una problemàtica important a nivell de salut pública” i ha reclamat “un compromís” per afrontar la situació a nivell "de comarca i de país”. “Ens han de dotar dels mitjans materials i humans per realment revertir aquesta alarma social que tenim a la ciutat”, ha subratllat.

Tot i això, Lladó ha afirmat que la resta de dades relacionades amb la seguretat “són positives” i que s’ha treballat “de manera molt ferma per revertir la percepció d’inseguretat” que tenen els figuerencs. En aquest sentit, el regidor de seguretat, Pere Casellas, ha desgranat tot un seguit de mesures que engegarà el consistori: “Augmentarem les càmeres de videovigilància, farem una ordenança contra les ocupacions il·legals, triplicarem les unitats canines i impulsarem la figura dels vigilants comunitaris per fer front als delictes contra el patrimoni”.

40 detencions i 40.000 plantes decomissades

Tant el subdelegat del govern espanyol com el delegat d’Interior han assegurat que han augmentat les operacions per lluitar contra la venda il·legal de drogues a l’Alt Empordà. En el cas dels Mossos d’Esquadra, aquest 2019 han practicat 40 detencions per delictes contra la salut pública i han decomissat 40.000 plantes a tota la comarca.

Pel que fa a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, Bramon ha assegurat que, durant l’etapa del govern socialista, la plantilla dels dos cossos policials ha augmentat. Així, s'ha passat de cobrir el 60% de les places disponibles fins al 80% actual i s’ha compromès a “seguir en aquesta línia” per dotar la demarcació gironina dels agents que pertoquen.