Les dues germanes de Terrassa, assassinades "per honor" en una visita "trampa" al Pakistan

Dos dels sis detinguts, un germà de les noies i un oncle, confessen ser autors del crim a la policia

5 min
Els familiars de les germanes de Terrassa assassinades, detinguts per la policia pakistanesa

Terrassa / BarcelonaL’Abdul explica que la policia es va presentar dues vegades a l'immoble i li va ensenyar la foto de les dues noies. “Esclar que les conec. Me les he creuat un munt de vegades a l'escala”, va contestar. Amb tot, feia dies que no les veia i ni tan sols sentia soroll al pis on vivien, com si no hi hagués ningú. L’Abdul és el veí de l’Arooj i l’Anisa Abbas, les joves de 24 i 21 anys assassinades al Pakistan perquè volien divorciar-se dels cosins amb qui havien estat forçades a casar-se fa un any. Les noies vivien amb els seus pares i els seus tres germans al carrer Historiador Cardús de Terrassa, en un bloc humil de quatre plantes sense ascensor i amb una llarga escala costeruda. A les bústies no apareix el nom de la família i aquest dimarts, si picaves a la porta de la casa, no obria ningú.

“El pare va venir a viure aquí amb la seva filla i el seu fill grans farà uns cinc anys”, calcula el veí, que no sap precisar quan va arribar la resta de la família, però no feia gaire, uns dos anys. Els dos fills grans treballaven en botigues de la zona. El menor, d’uns 12 anys, encara va a l’escola. Les dues noies, en canvi, ni estudiaven ni treballaven, segons el veí. “Es passaven el dia a casa. Només la més gran anava de tant en tant a la botiga amb el seu pare”, assegura.

La botiga de què parla és un d'aquells petits supermercats abarrotats de productes on es pot trobar gairebé de tot. El pare de les noies, Ghulam Abbas, hi treballava des de fa uns set anys. Aquest dimarts, però, no ha anat a la feina. Fins i tot el propietari del comerç, Ulfad Raja, ha marxat de la botiga a primera hora de la tarda cansat de preguntes indiscretes, perquè el que ha passat és massa gros.

Els autors confessos

Les dues noies van ser assassinades “per honor” durant una visita “trampa” al Pakistan, i els autors confessos de l'assassinat són un dels seus mateixos germans i un oncle matern, segons han confirmat a Efe fonts policials. Hi ha quatre persones més detingudes, totes de l'entorn familiar de les noies, entre elles els sogres. Les joves havien viatjat al Pakistan amb la mare mentre el pare s'havia quedat a Catalunya.

"El tiet matern Muhammed Hanif i el germà Shehryar han confessat que les van assassinar perquè volien casar-se amb altres persones a Espanya", ha explicat un dels policies que s'encarrega de la investigació, Akhtar Hussain. Els anomenats "crims d'honor" són un tipus de violència masclista que es produeix normalment quan la família considera que una dona ha causat una deshonra. En aquest cas, la suposada deshonra de les dues joves seria voler-se divorciar.

Les dues germanes de Terrassa assassinades al Pakistan

La policia pakistanesa va detenir sis persones vinculades al doble crim diumenge, i ahir buscava encara un setè individu que també hi estaria implicat. Segons el diari pakistanès Dawn, els sogres van sospitar que les noies havien retardat intencionadament el tràmit dels visats dels seus marits perquè no poguessin viatjar a Espanya amb elles. De fet, la negativa de les joves al fet que els seus homes les acompanyessin a Terrassa hauria motivat l'assassinat. Ara per ara, però, es desconeix amb quin pretext la família va portar les dues noies al Pakistan.

De fet, els Mossos d'Esquadra investiguen l'entorn de les germanes a Catalunya i han citat a declarar alguns dels seus familiars, com ara el pare, per saber el seu grau de col·laboració en el viatge i esbrinar si estava assabentat del que la resta de la família pretenia fer. En aquest sentit, els Mossos estan treballant en col·laboració amb la Fiscalia per descobrir possibles indicis penals i determinar si les dues noies van ser obligades a volar al Pakistan.

Un matrimoni forçat

El cònsol del Pakistan a Barcelona, Mirza Salman Baig, explica a l’ARA que el pare de les noies viu a Catalunya des dels anys 80 i que la resta de la família s’hi va traslladar més tard. Per la informació que li consta al cònsol, quan les dues víctimes van viatjar al Pakistan ja s’havien fet els dos matrimonis forçats –que es poden formalitzar telemàticament, per telèfon–. Ara ha transcendit que les noies també havien manifestat la negativa a deixar Terrassa i tampoc volien agrupar-se aquí amb els homes amb els quals s’havien hagut de casar. Malgrat tot, oficialment al cònsol no li havia arribat cap dels dos matrimonis forçats.

Salman Baig apunta que el doble assassinat s’ha comès a Gujrat, a la província del Panjab, d’on prové la majoria de la població pakistanesa que viu a Catalunya i l’àrea del país amb més crims d’aquest tipus. La policia hi té desplegat un programa especial per dedicar-se als matrimonis forçats. El cònsol recorda que va ser la policia del Pakistan la que va actuar, sense que la família ho hagués demanat. Salman Baig lamenta els dos assassinats que han colpit la societat.

La ciutat de Terrassa ha mostrat aquest dimarts el rebuig a l'assassinat amb un minut de silenci davant l'ajuntament. Hi han assistit l'alcalde, Jordi Ballart; la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge; membres del consistori i treballadors municipals, entre altres persones. Per la seva banda, la Generalitat ha condemnat el doble crim a través d’un comunicat i ha destacat que treballa per aclarir "què ha passat amb les dues joves".

Minut de silenci pel doble assassinat de dues joves al Pakistan, al Raval de Montserrat de Terrassa

“Els matrimonis concertats són habituals al Pakistan. L'amor creix quan un es casa i conviu”, explica Huma Jamshed Bashir, presidenta de l'Associació Cultural Educativa i Social Operativa de Dones Pakistaneses, que assegura que fins i tot les noies que han nascut a Catalunya però pertanyen a famílies pakistaneses són obligades a viatjar al país d’origen dels seus pares per casar-se amb un home amb qui mai no han tingut cap relació. Per això ella és partidària de limitar aquests reagrupaments familiars. És a dir, impedir que els marits puguin venir a Espanya.

La psicòloga especialitzada en violències masclistes Alba Alfageme també confirma que els matrimonis forçats són una realitat a Catalunya. “Sembla que ens queden molt lluny, però els tenim aquí al costat. Que no es vegin no vol dir que no existeixin”, destaca. I no només passa amb noies d'origen pakistanès, sinó també d'altres països. De fet, a Catalunya hi ha un protocol de matrimonis forçats. Ara el que falta és sensibilitzar sobre el tema, continua explicant Alfageme. "És important que aquestes joves tinguin el referent d'altres noies que hagin dit no i se n’hagin sortit", destaca.

Però això no és tan fàcil. Verónica Santos, que és directora de l'Institut Miquel Tarradell, situat al barri del Raval de Barcelona i que compta amb un alt percentatge d'alumnes de famílies pakistaneses, explica que els matrimonis forçats normalment tenen lloc quan les joves ja han deixat el centre educatiu. Per això ella és partidària que les noies continuïn estudiant i vagin a la universitat. Segons diu, aquest és el millor antídot perquè tinguin eines per oposar-se a la voluntat de la família.

stats