A presó un estafador professional que enganyava metges

Va obrir quatre locals a Barcelona fent creure que serien centres mèdics i devia 100.000 euros

2 min

BarcelonaTenia 15 antecedents per estafes, però això no va impedir que l’últim any enganyés noves víctimes. Va muntar un grup criminal amb quatre persones més perquè volia estafar metges i per fer-ho creïble va llogar tant material com immobles, que no va pagar mai: devia més de 100.000 euros. Els Mossos d’Esquadra han detingut l’home, de 45 anys, com a líder d’aquest grup, que els últims 12 mesos –des del gener del 2020 i fins al gener d’aquest any– va obrir quatre locals a Barcelona fent creure que serien centres mèdics. També han arrestat el seu home de confiança, de 52 anys, però encara no han trobat els tres altres col·laboradors del grup. El jutjat ha enviat el líder a presó i l’home de confiança ha quedat en llibertat.

L’estafa piramidal començava amb els immobles. En l’any que va durar el negoci, van llogar quatre habitatges per viure-hi i quatre locals comercials per simular que els convertirien en centres mèdics. Per convèncer els propietaris que pagarien el lloguer, enviaven un primer justificant per correu electrònic d’una transferència bancària. Però aquest justificant no servia de res perquè, un cop l’havien obtingut, “havien anul·lat la transferència”, explica el cap de la unitat d’investigació dels Mossos a Barcelona, el sotsinspector Isaac Cuevas. A l’hora de la veritat, doncs, els propietaris no rebien ni un euro.

Per omplir els locals que havien llogat i donar credibilitat al relat que serien clíniques privades, el grup també va llogar a cinc empreses material informàtic –ordinadors i impressores– així com d’oficina que tampoc pagava. Amb aquest material, segons Cuevas, obtenien beneficis perquè després el venien a botigues de segona mà. Els espais volien tenir l’aparença d’estar funcionant i per això hi havia els col·laboradors del grup, que simulaven que hi treballaven. L’objectiu, diu el sotsinspector, consistia en contactar amb metges per animar-los a compartir consulta i el cap dels estafadors els assegurava que també es dedicava a la medicina. Només una víctima va avançar els diners amb una paga i senyal.

Historial arreu d’Espanya

El líder del grup és un estafador professional que es diu Tomás Sánchez Pacheco, segons ha avançat El Periódico, qui en períodes anteriors ja havia actuat almenys en 15 ocasions arreu d’Espanya –a Catalunya acumulava quatre antecedents i també havia passat per Madrid, Andalusia i Galícia–. L’home no tenia “cap inconvenient” per facilitar les seves dades reals, explica Cuevas, tot i que això li va costar que possibles víctimes no caiguessin al seu parany. El sotsinspector adverteix que el grup es preparava per cometre estafes més grans: buscaven locals grans i ostentosos en “llocs estratègics” de Barcelona.

Pel que fa als tres col·laboradors que els Mossos no han pogut detenir, dos homes i una dona d’entre 23 i 33 anys, tenen dificultats per localitzar-los perquè són itinerants i, per tant, no passen gaire temps en un mateix indret.

stats