Violència sexual
Societat Successos 22/12/2022

A presó la Manada de Castelldefels per haver agredit almenys tres dones: “La noia aquesta l’hem destrossada”

La jutge els considera uns depredadors sexuals i no descarta que hi hagi més victimes

3 min
La façana del Jutjat de Gagà, en una imatge d'arxiu

BarcelonaUna jutge de Gavà ha enviat a presó provisional sense fiança cinc homes per presumptament haver violat tres dones durant el 2021. Els fets es remunten al desembre de l'any passat, quan una dona es va presentar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra denunciant que el maig del 2021 l'havien violat en un domicili de Castelldefels. Ràpidament, els investigadors van poder identificar uns quants sospitosos i els van relacionar amb dues víctimes més. També havien sigut agredides sexualment en el mateix pis. Les indagacions de la policia van poder establir un modus operandi dels acusats, que segons la jutge formaven "un grup organitzat" de "depredadors sexuals": feien servir aplicacions de lligar per parlar amb diverses dones. Quan la conversa havia avançat prou, en convidaven una a una festa al seu pis. Quan arribava al domicili bevien i jugaven a jocs de consola. Quan la víctima estava sota els efectes de l'alcohol, la forçaven i la violaven.

Els dies següents ho comentaven per missatges: "Aquesta noia l'hem destrossada, l'hi hem fotut fins al DNI", recull la resolució judicial citant un àudio d'un dels detinguts, que compartien un grup de WhatsApp amb altres persones. N'hi ha més: "Des de quan una tia és per a un sol?", diu un dels homes el 4 de juliol de l'any passat. "La noia va molt borratxa, ja veig venir el trio", comenta un altre membre del grup un mes després. Això, per a la jutge, posa en evidència "que els investigats s'aprofiten de la situació de vulnerabilitat de les víctimes". A més, les hores posteriors mantenien el contacte amb les víctimes per controlar-les i tenir la seguretat que no els denunciaven.

"¿Però no diu res d'una violació, no?"

Segons la jutge, les converses del xat interceptades delaten la preocupació dels investigats perquè els enxampin i alhora demostren com els homes intenten exculpar-se pels fets. "Si alguna fa merder i es posa nerviosa, anem tots a la presó", diu un dels detinguts, segons explica la jutge en la seva resolució. "¿Però no diu res d'una violació ni res, no? Aquesta paraula fa por, ja saps com són aquestes coses. Una violació seria anar pel carrer, agafar una tia, lligar-la i tot això. Potser ella va dir que no ho volia fer tot i ho vam fer, és diferent", s'excusa un altre. Els investigats, que tenen entre 30 i 35 anys, van comparèixer davant de la jutge i es van limitar a contestar les preguntes dels seus advocats. Tot i admetre que coneixien les denunciants, van assegurar que hi havien mantingut relacions consentides.

La jutge, havent vist les proves, no dona credibilitat a aquesta versió. Per contra, subratlla la "coherència" i la "contundència" del testimoni de les denunciants. Una d'elles va explicar que "no tenia cap intenció de mantenir relacions sexuals" amb els detinguts i que mentre la violaven per torns "els va manifestar que paressin, que no volia fer aquelles pràctiques". No obstant això, "els investigats van fer cas omís i li deien: «Si tu pots, ets una campiona»", recull la resolució judicial. La dona va explicar que "estava en estat de xoc". De fet, la jutge deixa clar que el fet que ella "accedís a anar a la festa i a beure alcohol, no implica que també accedís al fet que després els investigats, aprofitant que no s'aguantava dreta, l'agredissin sexualment".

El 19 de desembre, segons fonts policials, els Mossos van detenir tres membres d'aquest grup criminal. Unes hores després, dues persones més es van entregar a la policia. La causa està oberta per cinc delictes d'agressió sexual i tres d'agressió o abús sexual. La investigació policial, però, continua, ja que ni els Mossos ni la jutge descarten que hi hagi més víctimes.

stats