Successos
Societat Successos 07/12/2022

Quatre mossos suspesos per haver-se enfrontat a uns veïns del Raval i haver-los robat dos patinets

La Divisió d'Afers Interns de la policia veu indicis de furt i violació de domicili en els agents, que estaven fora de servei

2 min
El carrer d'en Roig del Raval, espai on va haver-hi els enfrontaments

BarcelonaLa direcció general de la policia ha signat avui una resolució que suspèn de funcions quatre agents dels Mossos d'Esquadra per una baralla al Raval de Barcelona quan estaven fora de servei. A principis d'octubre, una desena d'agents tornaven de sopar i es van encarar amb dos veïns. Mentre els mossos asseguren que, quan travessaven el carrer d'en Roig, els van increpar verbalment i físicament, els veïns, una parella que la policia té controlada perquè l'home té 18 antecedents, afirmen el contrari: que els agents els van insultar i que els van robar dos patinets. Davant aquestes dues versions contradictòries, la Divisió d'Afers Interns va obrir una investigació interna que s'ha tancat aquesta setmana i avala la versió dels veïns. Quatre agents han quedat suspesos per indicis de furt, violació de domicili i falsedat documental. És a dir, la DAI veu factible que entressin al portal dels veïns i robessin els patinets. A més, hi veuen falsedat documental per com ho van plasmar després en l'atestat policial.

La cosa no s'acaba aquí. Tres mossos més seran recol·locats laboralment per presumpta omissió del deure i persecució del delicte i també per falsedat documental. És a dir, per no haver fenat els seus companys i no haver-ho denunciat després. Per als tres agents restants no hi ha mesures cautelars, tot i que en la seva actuació la DAI també hi veu indicis de presumpta omissió del deure i persecució del delicte. Tots ells eren agents que solien patrullar pels carrers de Ciutat Vella.

Amb aquestes sancions s'ha posat fi a la informació reservada que va obrir la DAI, però la causa ni molt menys queda tancada. Un mes després dels fets, la Divisió d'Afers Interns va enviar la qüestió als tribunals pels indicis que apunten que la conducta dels agents podria judicialitzar-se. Els jutjats no només analitzaran això, sinó també dues querelles i una denúncia que els agents van presentar contra els veïns. De fet, si bé la investigació d'afers interns se centra en l'actuació dels mossos, la DAI també avisa els jutjats que hi ha indicis d'un atemptat contra l'autoritat d'un dels veïns.

"Càstig anticipat"

Els agents encara no han rebut la notificació oficial, segons el seu advocat, José Antonio Bitos, que ja avança que hi presentaran un recurs. "És incomprensible", afirma Bitos en declaracions a l'ARA, i critica que és un "càstig anticipat" perquè encara que la causa s'acabi arxivant "el dany ja s'ha fet". Sobretot, Bitos critica que la DAI avali la versió dels veïns i vegi indici de furt i violació del domicili quan el local eren uns baixos que són propietat d'un banc i aquests dos veïns havien ocupat. Tampoc entén el furt: creu que més aviat el van cometre els veïns perquè no han aportat cap factura de la compra dels patinets.

Sigui com sigui, fa deu dies els agents van declarar davant d'afers interns, que va enviar la causa als tribunals abans d'escoltar el seu testimoni. Els mossos ja havien declarat al jutjat per les denúncies que ells mateixos havien presentat. Ara, el sindicat USPAC ja avança que demanarà la dimissió del director general de la policia, Pere Ferrer, per haver firmat aquestes suspensions.

stats