Societat 05/08/2011

El 'supersoldat' Ed Brubaker

Israel Punzano
2 min
El 'supersoldat' Ed Brubaker

Vivim una època d'or del còmic de gènere. Fins i tot hem vist com ha ressuscitat el gènere de terror gràcies als zombis de Robert Kirkman. Els superherois es troben en el bàndol dels grans beneficiats per aquesta revifalla de la historieta popular. Definitivament s'ha superat el malson de la dècada dels 90. No és exagerat dir que una de les sèries que ha provocat aquest esclat superheroic ha estat Capitán América , publicada aquí per Panini. El responsable d'aquest èxit és el guionista Ed Brubaker, que també ha signat obres de gran qualitat en segells més modestos que Marvel.

Brubaker fa anys que escriu les aventures del Sentinella de la Llibertat. La primera història que va escriure per a la sèrie va ser publicada als Estats Units el gener del 2005. I fins ara, perquè encara continua en la mateixa capçalera, malgrat que també s'encarrega d'altres col·leccions. Les actuals grans estrelles dels còmics de superherois no són els dibuixants, com passava en la dècada dels 80, sinó els guionistes: autors com Matt Fraction ( Iron Man ), Brian Michael Bendis ( Los Vengadores ) i Geoff Johns ( Green Latern ), entre d'altres. Brubaker forma part del club i molta gent el considera el millor de tots. Les pel·lícules basades en còmics han servit per atreure nous públics, però els vells desertors -els que van créixer llegint Patrulla X de Chris Claremont- han tornat per la qualitat de la feina d'escriptors com ell.

La versió del Capità Amèrica de Brubaker, que ha inspirat els guionistes del film, recupera els millors moments del supersoldat com a combatent en la Segona Guerra Mundial, i el converteix també en un personatge torturat per antics conflictes de la Guerra Freda. Entre els lliuraments més recordats destaca un cicle memorable que s'acaba amb la mort del protagonista: la història de l'assassinat del Capità Amèrica va ser uns dels còmics que més impacte va crear entre els lectors (encara que la mort no és mai definitiva en l'univers dels superherois). L'etapa de Brubaker, que encara dura, és una joia del novè art i s'ha recopilat en diversos volums, però guanya encant quan es llegeix directament en l'humil format del comic-book.

stats