El Suprem descarta la gelosia com a atenuant en agressions masclistes

No es pot fer servir per justificar l'aplicació de l'atenuant d'arravatament o obcecació, segons una sentència que condemna a 14 anys de presó un home que va apunyalar la seva exdona a Barcelona

La gelosia no es pot fer servir per reclamar un atenuant d'arravatament o obcecació en casos de violència masclista, segons una sentència del Tribunal Suprem que confirma una condemna a 14 anys de presó un home que va apunyalar la seva exdona a Barcelona. "Qui se situa en el pla injustificable de la prepotència i la superioritat no pot pretendre que la seva conducta es vegi beneficiada per un reconeixement de la disminució de la seva imputabilitat o culpabilitat", assegura la sentència del Suprem, segons l'agència Efe.

Si s'acceptés la gelosia com a justificant per a un atenuant en la violència masclista, segons el tribunal, s'estarien privilegiant "injustificades reaccions colèriques" que impliquen "un esperit de dominació que el nostre sistema jurídic no pot beneficiar". Es tracta d'una conducta que perpetua la desigualtat de gènere, segons la sentència.

El Suprem insisteix amb aquesta sentència en una línia que ja havia assenyalat abans, descartant de manera general l'aplicació de l'atenuant d'arravatament en les agressions masclistes i " sobretot en casos de divorci en què, per definició, reneix el dret dels dos cònjuges a refer un projecte propi de vida afectiva". El tribunal només admet la gelosia per justificar un atenuant "en els casos en què aquesta reacció tingui una base patològica perfectament demostrada".

L'acusat, un home d'origen xinès, havia fet un recurs per reclamar l'aplicació de l'atenuant, que ja va denegar la primera sentència de l'Audiència de Barcelona. L'exdona havia decidit tallar la relació el febrer del 2013 i ell la va atacar dues vegades al cap de dos mesos, a l'abril. L'atac més greu va ser al mig d'un carrer de Barcelona: la va apunyalar a la cara, al coll i al tronc, i li va causar unes cicatrius que fins i tot la perjudiquen a l'hora de treballar de cambrera. L'Audiència ho va considerar intent d'homicidi amb agreujant de parentesc.

Només per aquest atac el van condemnar a nou anys de presó, però també cal sumar-hi tres anys i mig per un delicte de lesions amb instrument perillós i un any i mig per amenaces greus amb missatges de mòbil via WeChat –una aplicació semblant a WhatsApp molt utilitzada a la Xina–. Les captures de pantalla dels missatges es van acceptar perquè la defensa els va admetre com a autèntics, però si no ho hagués, fet no els hauria acceptat sense una prova pericial que en confirmés l'autenticitat i la identitat dels interlocutors.

Més continguts de