SALUT
Societat 02/01/2011

S'ha acabat el fum als espais tancats

Bars i restaurants es queixen que els fumadors sortiran al carrer, parlaran en veu alta i molestaran els veïns. Diuen que perdran un 10% de clients

Redacció
3 min
Bars i veïns temen més soroll al carrer per la fi del tabac

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Des d'avui ja no es pot fumar en discoteques, bars, restaurants, centres hospitalaris i parcs infantils. El govern espanyol va acabar aprovant l'opció més restrictiva de la Llei del tabac, tot i les esmenes del Senat que preveien zones habilitades per a fumadors. La mesura entra en vigor aquest 2 de gener. El sector de l'oci i la restauració avisa que ara el problema serà el soroll: els fumadors sortiran al carrer a fumar i perjudicaran el descans dels veïns.

El Bar Serra de l'Hospitalet, un dels referents populars del barri de Santa Eulàlia, va ser un dels primers establiments que el 2006 va modificar la seva estructura interior per separar espais de fumadors i no fumadors amb una gran mampara accessible a través d'una porta transparent automàtica. Trenta mil euros, va costar l'obra, que ara, amb la reforma de la llei del tabac, cauran en sac foradat. "Traurem la mampara", apunta el responsable dels cambrers. El Bar Quimet, del carrer Vic, a Gràcia, ha decidit avançar-se a la llei i des de fa tres mesos ja no deixa fumar al local. "Hem posat cendrers a l'entrada perquè a dins hi ha menjar i les dues coses són incompatibles", apunta David Montero, soci del negoci. Aquests són dos casos dels moviments que en el sector de l'oci i la restauració ha provocat la reforma de la llei antitabac, sobre la qual els empresaris, tant la Fecasarm com el gremi de restauradors, han reobert la guerra engegada fa quatre anys.

"La gent parlarà en veu alta al carrer"

Fecasarm agrupa un miler de locals de la restauració i de l'oci de Catalunya. "La gent sortirà a fora a fumar i parlarà amb veu alta", augura el secretari general de l'associació, Joaquim Boadas. "Aleshores començaran les denúncies per part dels veïns; els ajuntaments obriran expedients sancionadors i els locals acabaran tancant, almenys cautelarment".

Per aquest motiu, diu que hauria estat 'interessantíssim' que el govern espanyol hagués previst també zones habilitades especialment per a fumadors, sense cap tipus de servei. Unes zones que també s'han reclamat amb vehemència des del sector de la restauració.

El president del Gremi de Restauradors de Barcelona, Gaietà Farràs, augura una disminució de la facturació del 10%, perquè "els fumadors deixaran d'anar als bars i restaurants". Segons Farràs, aquesta davallada acabarà provocant, de retruc, una pèrdua de 20.000 llocs de treball en el sector.

Actualment Catalunya disposa de 48.000 bars o restaurants i de 200.000 treballadors. Gaietà Farràs no entén "la radicalització" del PSOE per l'enduriment de la Llei del tabac, i assegura que aquesta llei sembla feta contra la hostaleria i no contra el tabac.

Responsabilitat municipal

A mitjans del 2009 la legislació sobre espectacles públics i activitats recreatives es va modificar en el sentit que la responsabilitat dels actes incívics al carrer es trasllada cap a la persona o persones autores i queda derogada la responsabilitat del local en el quadrant exterior, que preveia sancions per infracció greu de fins a sis mesos de tancament del local i multes de fins a 6.000 euros.

L'advocat Lluís Gallardo, portaveu de l'Associació Catalana contra la Contaminació Acústica (ACCC), ha posat èmfasi en aquest canvi legislatiu i ha subratllat: "El que passi a la via pública serà responsabilitat a partir d'ara de cada ajuntament". Per tant, caldrà veure si el control exterior dels locals, amb una possible acumulació de fumadors, se soluciona amb més vigilància policial a les zones calentes. "Aquest és l'enorme problema d'aquesta llei, perquè si fins ara el problema era puntual, a partir d'ara serà continu", afegeix Gallardo.

stats