Societat 23/09/2011

Comença la tardor amb perspectives d'un octubre plujós

El serveis de pronòstic europeus i americans coincideixen a entreveure un octubre amb les pluges habituals, o fins i tot superiors a les normals

Miquel Bernis
1 min

BarcelonaA les 11 i 5 minuts del matí avui haurem canviat d’estació. Arriba l’equinocci de tardor i, com sempre en aquests casos, diferents serveis meteorològics intenten entreveure les tendències dels pròxims mesos pel que fa al temps. Tant el centre europeu de predicció com l’agència del medi ambient nord-americana (NOAA) preveuen a casa nostra una tardor molt normal i amb poques anomalies, sobretot pel que fa a temperatures. En l’apartat de les precipitacions la NOAA preveu que l’octubre sigui anormalment plujós, i que en canvi novembre i desembre puguin ser més secs del normal, els models europeus no veuen alteracions importants en el ritme de pluges i, per tant, coincideixen a entreveure que a l’octubre es trencarà la dinàmica de les darreres setmanes i cauran les pluges habituals per l’època al Mediterrani.

Avui, com sempre que s’entra a la tardor o a la primavera, el dia durarà pràcticament el mateix a tots els racons del planeta. Les estacions no es regeixen per si som més a prop o més lluny del sol, sinó per la inclinació de l’eix sobre el qual donem voltes al seu entorn. Dos dies l’any, l’ocultació i l’exposició són quasi idèntiques arreu: 12 hores. A Barcelona, per exemple, avui el sol ha sortit a les 7 i 40 minuts del matí i es pondrà a les 7 i 48 del vespre; a Oslo l’han vist sortir a les 7 i 3 minuts del matí i s’hi pondrà a les 7 i 15 minuts de la tarda; a Buenos Aires el dia ha començat a les 6 i 42 minuts del matí, i s’acabarà a les 6 i 52 minuts de la tarda.

stats