MOBILITAT
Societat 07/07/2012

La targeta recarregable de transport arribarà el 2014

A.b.
2 min
La targeta recarregable de transport arribarà el 2014

BARCELONA.Catalunya tindrà a partir del 2014, una mica abans del que va anunciar ara fa quatre mesos el Govern, un nou sistema tarifari basat en la tecnologia sense contacte, amb fórmules de descompte personalitzades en funció de l'ús que es faci del transport públic. El projecte ja té nom, T-Mobilitat, substituirà els 84 bitllets actuals i, a més, incorporarà un xip que permetrà seguir la mobilitat de cada viatger. Els usuaris podran escollir entre el prepagament d'aquesta targeta o bé el pagament a final de cada mes a través de la domiciliació bancària de la factura i, en els dos casos, el preu del viatge disminuirà conforme augmenti la utilització del servei.

La T-Mobilitat, que s'assembla molt al sistema que s'utilitza a Londres i la seva àrea metropolitana sota el nom d'Oyster, també estarà disponible en un suport de cartró, però en aquest cas no s'aplicaran els descomptes per ús i els clients pagaran un preu fix per viatge. El director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font, va explicar ahir que la tecnologia es basa en un xip i una antena, i que es podria implantar, a més d'en una targeta, en altres suports com rellotges, polseres o als telèfons mòbils que disposin de la tecnologia NFC ( near field communication ). Tot i que al març el Govern va apuntar que el sistema no entraria en vigor aquesta legislatura, la setmana que ve el consell de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) iniciarà el procés per contractar l'empresa que assumeixi el canvi i l'adjudicació es farà la primavera del 2013.

Un altre aspecte important és la despesa. Segons Font, "el canvi no suposarà un cost addicional per a l'administració ni per als usuaris" i es finançarà amb la baixada dels costos de gestió del sistema actual, la disminució del frau i els nous ingressos procedents del màrqueting i de la venda del marc tecnològic aplicat, que és d'origen català. El sistema es podria implantar al Bicing, els taxis i els aparcaments.

stats