Societat 13/06/2018

El retorn de Tarradellas, la Guerra Civil i la Segona República, a l'examen d'història de la selectivitat

Per primer any aquesta matèria és obligatòria per a tots els estudiants

Acn
2 min
El retorn de Tarradellas, la Guerra Civil i la II República, a l'examen d'història de la selectivitat

BarcelonaL'examen d'història de la selectivitat és especialment rellevant aquest any perquè per primera vegada l'han de fer tots els estudiants –fins ara podien escollir entre història o filosofia, que passa avaluar-se com a optativa–. En la prova d'aquest 2018 els temes tenen força paral·lelismes amb la política catalana actual, ja que han abordat el retorn del president Tarradellas de l'exili, i també la Segona República, la Guerra Civil i la Transició.

En la primera opció s'han inclòs preguntes sobre regeneracionisme a partir d'un text del 1917 de l'expresident espanyol Antonio Maura. A més, a partir d'un cartell de les Joventuts Socialistes Unificades, del 1937, on es veuen uns canons disparant un militar amb la creu gammada al braç, els alumnes han hagut d'explicar alguns aspectes del cop d'estat militar, la Guerra Civil a Catalunya i les diferents fases de l'ocupació franquista.

L'opció B ha girat al voltant de la Constitució de la Segona República i els alumnes han hagut de comentar dos articles del text del 1931 (el que defineix la República i el que diu que no té religió oficial). La transició democràtica ha ocupat la segona part de l'examen, en què els estudiants havien d'explicar el període entre la mort de Franco i les primeres eleccions o el retorn de Tarradellas a Catalunya i l'Estatut d'Autonomia del 1979. Aquestes preguntes les han respost a partir d'una fotografia d'una manifestació pro amnistia a Barcelona el 1976.

A la sortida de l'examen, els alumnes han explicat diferents preferències en l'elecció de l'opció. Alguns han considerat més fàcil d'estructurar a primera opció que la que preguntava per la Transició, tot i que altres han optat per la segona perquè tenia el temari "més recent". Un professor ha assegurat que l'examen era "bastant equilibrat" i ha remarcat la gran quantitat de matèria que inclou, des de la Restauració fins a la Transició espanyola en ordre cronològic.

Les 'fake news' protagonitzen l'examen d'anglès de la selectivitat

A anglès ha sortit un tema també d'actualitat, ja que un text periodístic sobre les 'fake news' ha protagonitzat la prova. Els alumnes han hagut de respondre a algunes preguntes sobre un article publicat al diari 'The Guardian' sobre els perills de les 'fake news'.

En l'apartat escrit, els estudiants han hagut de triar entre una redacció sobre les conseqüències que pot tenir l'ús d'algunes tecnologies per a les agències de notícies i la pèrdua de confiança en els mitjans de comunicació, i una altra sobre els avantatges i inconvenients de la compra online.

La tercera part de l'examen ha consistit en una sèrie de preguntes després d'escoltar una entrevista a una ballarina en un programa televisiu. Diversos estudiants consultats han assegurat que l'examen ha sigut assequible i que no ha entrat res que no haguessin treballat a classe durant el curs.

stats