BENESTAR SOCIAL
Societat 25/05/2012

La taxa de pobresa infantil creix un 30% en només dos anys

Auri Garcia Morera
2 min
DIFICULTATS PER BERENAR L'entitat Can Palet de Terrassa acull nens després de l'escola  per donar-los berenar i fer  reforç escolar.

BARCELONA.La infància és el col·lectiu que està patint més les conseqüències de la crisi, tot i que és el que menys culpa en té. Aquesta és la contundent conclusió de l'informe sobre la situació de la infància a Catalunya presentat ahir per l'Unicef, que detalla que els menors de 18 anys s'han convertit en el col·lectiu amb la taxa de pobresa més alta, de manera que han agafat el lloc que fins ara ocupaven els majors de 65 anys. "La pobresa a Catalunya té rostre de nen", resumeix la coordinadora de l'Unicef a Catalunya, Guiomar Todó.

A partir de les dades oficials de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'Unicef calcula que la taxa de pobresa infantil va saltar del 18,5% al 23,8% entre el 2008 i el 2010. Un increment de gairebé el 28,6% en només dos anys, que en xifres absolutes implica que ja hi ha 325.000 nens en situació de risc. "Un augment molt important", en paraules de la directora de sensibilització i polítiques d'infància de l'Unicef a Espanya, Marta Arias.

Altres increments preocupants

L'Unicef calcula la taxa de pobresa en relació amb la mitjana d'ingressos. Per exemple, estan en situació de risc les famílies de dos adults i dos nens que ingressen menys de 16.000 euros anuals, el 60% de la mitjana d'ingressos d'aquest tipus de famílies. Però l'informe també recull increments preocupants en altres indicadors, com ara la taxa de pobresa alta. S'hi inclouen, per exemple, les famílies de dos adults i dos nens que ingressen menys d'11.000 euros anuals, el 40% de la mitjana d'ingressos d'aquest tipus de famílies. Un altre aspecte de la pobresa infantil que ha crescut considerablement en els últims anys és la pobresa crònica, en què es compten les famílies que han estat en situació de pobresa alta durant almenys tres dels últims quatre anys. Aquest índex de pobresa crònica, en el col·lectiu de menors de 16 anys, va créixer un 50% entre el 2007 i el 2010.

Pagar el menjador escolar

Tot i no tenir xifres exhaustives, l'Unicef identifica problemes concrets per als nens en situació de risc de pobresa, especialment en els àmbits de la salut i l'educació. Ha detectat dificultats en l'accés a serveis que no cobreix la Seguretat Social, com algunes actuacions dels dentistes o els oftalmòlegs, i també per pagar llibres de text, menjador, excursions o activitats extraescolars.

A més de fer un diagnòstic de la situació, l'informe de l'Unicef també planteja diverses peticions a les administracions. "És important que en un moment d'ajustos pressupostaris no s'oblidi l'esperit de la Convenció sobre els Drets de l'Infant", apunta el document. Guiomar Todó afegeix que caldria "incorporar la perspectiva de la infància de manera transversal en les polítiques públiques, fent efectiu l'interès superior de l'infant". El text també reclama que es protegeixin les inversions destinades a la infància, que s'adopti un pla específic contra la pobresa infantil, que es millori el seguiment i la rendició de comptes de l'acció de govern i que s'avanci en la participació dels nens. En aquest sentit, l'Unicef valora positivament l'impuls al Pacte per la Infància.

stats