Societat 16/08/2012

Els taxistes musulmans demanen un oratori a l'aparcament de taxis de l'aeroport del Prat

L'Associació de Taxistes Pakistanesos de Catalunya recorda que hi ha gairebé un miler de professionals d'aquesta religió i vol un oratori obert a totes les confessions

Acn
3 min
Dos taxistes de Barcelona a la zona de la graella de taxis de l'aeroport

BarcelonaEls nouvinguts han irromput amb força en el món del taxi: ja ho són un de cada sis taxistes. A aquest creixement ha contribuït especialment el desembarcament de treballadors pakistanesos: ja n'hi ha 649. Molts musulmans, però també marroquins o senegalesos. Sumats, els musulmans, al sector, ja s'apropen al miler. Aquesta evolució està creant noves necessitats: l'Associació de Taxistes Pakistanesos de Catalunya, que va néixer a finals del 2011, proposa instal·lar un petit oratori a la gran graella de taxis metropolitana, la de l'aeroport. Allà, per ara, molts taxistes resen en un racó que han habilitat, a l'aire lliure, i que és especialment concorregut ara, pel Ramadà. Un gran bar amb grups de gent jugant a cartes, colles fent petar la xerrada, taulers plens d'anuncis... La graella d'espera de taxis més gran de l'àrea metropolitana, prop de la T1 de l'aeroport del Prat, al costat dels espais naturals de les Filipines i el Remolar, és també un lloc de trobada social dels professionals del sector, que s'hi passen hores fent cua quan acudeixen a recollir viatgers recent arribats a Barcelona.

I, a banda dels camps de petanca o de tenis que alguns d'aquests taxistes han improvisat a la zona, des de fa un temps també hi ha un racó on els professionals musulmans miren de complir els preceptes de la seva religió. Una de les cinc columnes en les quals es basa l'islam és l'oració, i els fidels han de resar cinc cops al dia en unes estones determinades.

A la paret del darrere de l'edifici que allotja el bar de la graella s'hi llegeix "Allahu akbar" [Al·là és el més gran]. Allà, a l'aire lliure, en un racó apartat, és on van a resar molts taxistes musulmans. A l'indret hi guarden uns cartrons que fan servir de màrfegues per fer les oracions. Abans de resar, però, l'islam estableix que els fidels s'han de rentar, i ho fan als serveis.

Un miler de taxistes musulmans

Aquest racó és un reflex de l'augment de taxistes musulmans a l'àrea metropolitana. S'apropen al miler, segons assegura Iftikhar Ahmed Khan, secretari general de l'Associació de Taxistes Pakistanesos de Catalunya.

Segons dades de l'Institut Metropolità del Taxi, els pakistanesos són el grup d'estrangers més important al món del taxi de l'àrea metropolitana, amb 649 treballadors. La xifra gairebé s'ha triplicat en els darrers dos anys. El tercer grup d'estrangers més important, després dels colombians, és el dels marroquins, amb 209 taxistes. A la metròpolis barcelonina també hi ha 29 xòfers senegalesos i 13 d'algerians, a més d'altres nacionalitats, entre les quals els musulmans són majoria. Aquestes xifres permeten aventurar que vora el 10% dels taxistes de l'àrea metropolitana, com a mínim, poden ser de religió musulmana.

No és estrany, doncs, que a la graella no hagi trigat a sortir un racó on hi resen. El lloc, però, a la intempèrie i molt precari, no satisfà els fidels. "No hi ha lloc per resar; estem resant en un racó perquè aquí és tranquil i no molestem, però necessitem un lloc", explica Kadir aslam Sayid.

Oratori per a musulmans, hindús, sikhs, catòlics...

L'Associació de Taxistes Pakistanesos de Catalunya demana poder resar en condicions, per això estan preparant una sol·licitud per demanar a l'Institut Metropolità del Taxi (IMT) que habiliti un petit habitacle a la graella. També faran arribar la petició a Aena i a l'Ajuntament del Prat, el terme on es troba la infraestructura, avança a l'ACN Ahmed Khan. "Volem que sigui un oratori per a tots els companys, musulmans, hindús, sikhs, catòlics...", explica el taxista, que parla "d'una caseta petita".

A l'IMT els consta aquesta petició, però encara no han rebut cap sol·licitud oficial i, per tant, encara no han pres cap decisió, han explicat fonts de l'Àrea Metropolitana de Barcelona a l'ACN. Tampoc l'han rebut a Aena. El departament d'Urbanització i Serveis haurà d'estudiar el projecte i el pressupost per fer la instal·lació si l'IMT hi dóna el vistiplau.

stats