Societat 02/10/2019

El TC avala que les famílies puguin triar el castellà a la prova final de primària (que a Catalunya no es fa)

Educació assegura que la sentència no afecta les escoles perquè la llei mai s'ha implantat

Laia Vicens
2 min
L'escola en català

BarcelonaEl Tribunal Constitucional ha avalat que els alumnes catalans puguin fer la prova d'avaluació final de primària en castellà, i no només en català, com volia la Generalitat. El cas fa anys que es dirimia al Constitucional. La LOE del 2006 i la Lomce (coneguda com la llei Wert) del 2013 establien unes proves finals al final de la primària, que havien de ser individuals i comunes per a tots els estudiants de l'Estat. La regulació d'aquestes proves es va desplegar en un reial decret el 2015, sota el govern del PP, però la Generalitat va recórrer al TC perquè considerava que la normativa vulnerava competències del Govern, tant en matèria educativa com lingüística. L'aleshores consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va argumentar que el fet que les famílies poguessin escollir la llengua "no és acceptable en la normativa catalana". Unes proves, però, que a Catalunya no s'han arribat a fer mai. Segons fonts del departament d'Educació, aquell reial decret "no es va acabar d'implantar" perquè el PSOE va aturar les mesures previstes a la llei Wert. Per tant, les mateixes fonts confirmen que la sentència del Tribunal Constitucional no afecta les escoles catalanes, ja que no fan la prova en qüestió. La sentència tampoc influeix ni canviarà les proves de competències bàsiques que la Generalitat va començar a implantar el 2009.

De fet, el mateix ministeri –ara a mans del PSOE– ha confirmat que la prova final de sisè de primària no es fa i s'ha substituït per una "avaluació de diagnòstic mostral". Segons han explicat, la prova d'avaluació final de primària introduïda per la llei Wert hauria d'haver-se aplicat per primer cop el curs 2016-2017, però el mateix govern del PP va aturar la proposta, que, per tant, "no està derogada, sinó paralitzada". El cas és que quan Íñigo Méndez de Vigo va accedir al càrrec en substitució de Wert va canviar el rumb del ministeri i, cedint a les pressions de les comunitats, va fer marxa enrere i no obligar a fer un examen elaborat per l'Estat a final de cada etapa educativa.

En qualsevol cas, segons part de la sentència que ha fet públic el TC, els magistrats tomben els arguments de la Generalitat perquè consideren que els pares, mares o tutors legals poden escollir si els seus fills fan la prova final de sisè en castellà o "en la llengua cooficial corresponent" i desestima, per tant, el "conflicte positiu de competències" que va presentar el Govern. "L'avaluació de les competències en relació amb les assignatures diferents de llengua castellana i literatura, primera i segona llengua estrangera i llengua cooficial i literatura es podrà fer en llengua castellana o en la llengua cooficial corresponent, a elecció dels pares, mares o tutors legals", afirma el text difós pel TC.

En canvi, els jutges donen part de la raó al recurs de Catalunya, ja que han declarat inconstitucionals alguns punts del reial decret, com l'incís que diu que uns qüestionaris "que elaborarà el ministeri d'Educació" s'entregaran alhora que l'examen, o el fet que inclou que els responsables d'orientació de cada centre hauran de fer un informe "per cada alumne" després de la prova.

stats