Una nova tècnica reconstrueix d'una vegada el pit, el mugró i l'arèola de pacients amb càncer de mama

L'Hospital de Bellvitge ha presentat aquest sistema de reconstrucció mamària integral, amb el qual ja s'han operat 22 dones

L'Hospital del Bellvitge ha estrenat un sistema de reconstrucció mamària integral que, en una única intervenció d'extirpació d'un tumor, permet reconstruir la mama i el mugró i l'arèola. Els responsables del centre sanitari han presentat aquest dijous la nova tècnica, amb la qual ja s'ha operat 22 pacients, que minimitza les conseqüències d'una intervenció per càncer de mama i que es publica en la revista referent mundial en matèria de cirurgia plàstica, Plastic and Reconstructive Surgery.

El cirurgià plàstic de l'Hospital de Bellvitge Joaquim Muñoz ha explicat que la reconstrucció amb pròtesi mamària directa fracassa en un de cada tres casos, "pel que sempre optem per l'autotrasplantament de teixit per reconstruir la mama". La nova tècnica s'aplica a les pacients a les quals no és recomanable l'autotrasplantament de teixit per tenir un baix pes o ser fumadores, per exemple.

Muñoz ha recordat que més d'un 90% de pacients de càncer de mama superen la malaltia, "però l'objectiu és minimitzar les conseqüències i garantir la millora de la qualitat de vida de les pacients". "Nosaltres no tractem càncers de mama, sinó dones, i el que volem és ajudar que superin amb més qualitat de vida el problema i el trauma", ha dit Muñoz.

A entre el 25 i el 35 % de les dones amb càncer de mama se'ls ha d'efectuar una mastectomia total del pit per fer la resecció del tumor maligne. En canvi, el nou sistema permet que en el mateix acte quirúrgic de la mastectomia es reconstrueixi de manera integral la mama, inclosos el mugró i l'arèola, un fet innovador perquè fins ara la reconstrucció d'aquestes dues parts es feia de manera diferida en un interval d'entre tres mesos i un any després de la primera intervenció.

Muñoz ha destacat que "d'aquesta manera evitem que la pacient es vegi amb el pit sense mugró ni arèola i a més només passa una vegada pel quiròfan".La cirurgia es porta a terme utilitzant una endoscòpia per extreure el múscul dorsal ample per ser trasplantat en el farcit de la mama extirpada. "Trasplantem el múscul a través d'una petita incisió a l'esquena que deixa una cicatriu d'una longitud inferior als cinc centímetres, que queda amagada sota el sostenidor", ha dit Muñoz. La funció d'aquest múscul és fer de sostenidor natural amb el mateix teixit de la pacient, així com protegir la pròtesi mamària que dóna el volum al pit reconstruït. Finalment, amb una petita illa de pell circular de l'esquena es procedeix a la reconstrucció del mugró i l'arèola realitzant un remodelat de la pell.

Un altre avantatge d'aquesta innovadora tècnica que utilitza el múscul de la pacient per reconstruir la seva mama és la possibilitat d'una ràpida incorporació a un altre tractament complementari que hagi d'aplicar-se, com radioteràpia o quimioteràpia. Muñoz ha explicat que "la pròtesi queda sota el múscul, cosa que evita complicacions en aquest tipus de tractaments". En el cas de la pròtesi, aquesta va directament sota la pell, pel que l'agressivitat del tractament oncològic és més perjudicial per a la dona.

El cap del Servei de cirurgia plàstica de l'Hospital de Bellvitge, Joan Maria Viñals, ha subratllat la importància de "poder girar full en una sola intervenció" i ha recordat que "la pacient només ha de patir una cirurgia".

Una de les pacients operades, Elionor Garrido, ha assegurat que "tenia pànic a la intervenció" i ha dit que "volia curar-me de la malaltia, però també volia quedar bé"."Ja ho passes bastant malament durant la malaltia, que és traumàtica, perquè després et vegis malament i no puguis anar a la piscina o a la platja sense que la gent t'assenyali", ha dit Garrido, veïna de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat) de 47 anys d'edat. A la pacient li van diagnosticar càncer de mama fa un any i tres mesos i es va sotmetre a la intervenció després de rebre tractament amb quimioteràpia."Físicament em veig bé i el peatge que he hagut de pagar és una petita cicatriu a l'esquena de no més de cinc centímetres", ha dit Garrido.