CIÈNCIA I TECNOLOGIA
Societat 29/12/2010

Inventen un nas artificial que pot ajudar a detectar l'Alzheimer

La Universitat Autònoma de Madrid ha inventat un nas artificial que cap dins d'una mà. Aquest dispositiu pot ajudar a detectar l'Alzheimer mesurant la pèrdua d'olfacte dels malalts

Efe
1 min
Inventen un nas artificial que pot ajudar a detectar l'Alzheimer

MadridFa temps que els científics treballen en la construcció d'un nas artificial però els que s'havien fet fins ara eren molt cars o molt grans, fins i tot de la mida d'un congelador. La Universitat Autònoma de Madrid n'ha creat un que cap dins d'una mà i és el més petit del món, segons explica David Suriol, un dels responsables d'aquest nas artificial. Fins ara s'havien desenvolupat amb èxit altres sentits, com l'oïda o la vista, però no s'havia aconseguit amb l'olfacte.

Aquest nas tindrà moltes aplicacions en camps diversos. Per exemple, s'està fent servir per analitzar el nivell de percepció de l'olor dels malalts d'Alzheimer a través d'un cable connectat amb un ordinador que ens permetrà saber quina és la capacitat olfactiva del malalt. Un dels símptomes de l'Alzheimer és precisament la pèrdua d'aquesta capacitat.

També es podrà fer servir per la prevenció d'incendis forestals. Es podrien distribuir aquests dispositius en zones boscoses per tal que es pugui detectar el foc en els seus primers estadis de propagació. També s'ha pensat en incorporar-lo als uniformes dels militars en zones de conflicte per tal de detectar gasos tòxics. Podria servir per detectar aliments en mal estat des del principi.

stats