Societat 12/08/2019

Una avaria al servei de teleassistència per a persones grans deixa els usuaris sense seguiment rutinari

Televida només atén emergències i 210.000 persones grans es queden sense seguiment telefònic

Gemma Garrido / Laia Seró
3 min
El Simón Baltasar, usuari del servei de teleassistència de Tunstall Televida, ensenyant el seu penjoll d’emergència.

BarcelonaUna avaria tècnica al servidor informàtic central de Tunstall Televida Servicios Sociosanitarios SLU, l’empresa que gestiona bona part de la teleassistència i l’atenció domiciliària per a gent gran a Catalunya, va deixar dilluns més de 210.000 persones sense seguiment telefònic rutinari. Si bé l’atenció va deixar de funcionar cap a les sis del matí per una incidència elèctrica -l’origen de la qual encara no s’ha identificat-, fonts de l’empresa expliquen a l’ARA que es van continuar atenent les trucades emeses pel botó d’urgència i que “en cap cas es va deixar una emergència sense atendre”. Sí que admeten, però, que la incidència va provocar que les trucades s’acumulessin als servidors secundaris i que, per tant, els usuaris haguessin d’esperar “més temps del normal” perquè els tècnics els atenguessin.

Durant més de 12 hores -subratllen- es va treballar per recuperar el servidor: “Hi ha un problema tècnic, ha caigut el sistema i estem trigant més del que esperàvem a recuperar-lo”. De fet, no es va aconseguir restablir el sistema fins a les vuit de la tarda. L’empresa assegura que des del primer moment es va activar el protocol d’urgència previst quan fa fallida el servidor central -que físicament està ubicat a Barcelona-, al qual estan interconnectats totes les centraletes suport de Catalunya. “Es deriven les trucades d’emergència a altres centres d’atenció de la resta d’Espanya de manera ininterrompuda perquè puguin tenir una resposta ràpida, malgrat que els falti informació sobre l’historial de la persona”, defensa Tunstall Televida, que matisa que “això no significa que a Barcelona es deixin d’atendre les urgències”.

L’únic servei que dilluns va quedar paralitzat -asseguren- va ser el de les trucades de seguiment rutinari i d’atenció domiciliària que fan els tècnics als usuaris amb condicions d’especial fragilitat, sigui perquè són molt grans i dependents o perquè viuen sols, segons especifica l'operador de teleassistència. “Es truca per recordar-los que es prenguin la medicació o, per exemple, felicitar-los si és el seu aniversari”, puntualitzen fonts del servei, que tot seguit admeten que amb el servidor fallit és impossible normalitzar aquesta atenció. “Hem estat prioritzant les emergències que arriben mitjançant el penjoll”, remarquen.

Els serveis de teleassistència atenen les 24 hores del dia durant tot l’any les urgències de persones de més de 75 anys que viuen soles a casa o són dependents, especialment quan aquests usuaris tenen 80 anys o més. Les instruccions són senzilles: els usuaris reben un penjoll amb un botó de color vermell i un dispositiu que es connecta a la línia telefònica perquè, en cas de malaltia, caiguda o emergència, puguin demanar-los ajuda. Si la persona cau, el servei de teleassistència emet un avís al sistema d’emergències mèdiques i a la persona referent o als cossos de seguretat en els casos més greus.

“Plou sobre mullat”

Els ajuntaments de Barcelona, Girona, Lleida i Reus, així com la Diputació de Barcelona i la de Girona, van contractar Tunstall Televida per oferir el servei d’atenció domiciliària. Fonts dels treballadors del servei a la capital catalana asseguren a aquest diari que aquesta tasca és especialment important a l’estiu perquè “hi ha més persones soles a casa”. Les mateixes fonts, que prefereixen mantenir l’anonimat, alerten que el botó vermell és “l’única finestra que tenen moltes persones grans” quan es troben en situacions límit i no poden anar pel seu compte a un centre hospitalari.

La fallida del servidor no ha sorprès els treballadors, que asseguren que “plou sobre mullat”, perquè el sistema es col·lapsa sovint, i que el servei que ofereix l’empresa s’ha anat deteriorant amb el pas del temps: “Abans queia mitja hora o una hora, mai havia fallat tant de temps”. El comitè d’empresa ja va convocar una vaga indefinida el juliol de l’any passat per protestar per la pèrdua progressiva de qualitat del servei, els baixos salaris i els ritmes “desorbitats” de feina.

stats