Societat 21/08/2012

Temperatura del mar rècord a la Costa Brava

Els 26,1 graus mesurats aquest matí a l'Estartit són la temperatura del mar més alta registrada des que fa 40 anys es van començar a fer observacions

Miquel Bernis
2 min

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Enmig de rècords de calor de tot tipus, avui se n'ha produït un de força curiós: el mar ha assolit una temperatura de 26,1 graus a l'Estartit, un valor inèdit en els 40 anys que fa que s'hi mesura la temperatura del mar setmanalment. Fins ara la màxima estava en 26,0 graus, observada l'agost de 1994. Ni tan sols durant l'onada de calor de 2003 el mar s'havia escalfat tant.

Segons l'observador Josep Pascual hi ha diferents factors que expliquen el rècord i és difícil saber quin pes hi pot haver tingut cadascun en particular. D'una banda hi ha contribuït el fet que aquest estigui sent un agost molt càlid i sobretot amb moltes hores de sol. També el poc vent dels últims dies ha afavorit que l'aigua càlida s'hagi concentrat a la superfície, i ho prova el fet que a més profunditat l'aigua està més freda del normal. Per últim, un corrent d'aigües de sud-oest podria haver portat aigua superficial més càlida del sud durant els últims dies, unes aigües que podrien haver estat 100 quilòmetres més al sud fa ben poc.

L'elevada temperatura del mar fa témer inundacions de cara a les pròximes setmanes. Des que fa 40 anys va començar aquesta observació de la temperatura del mar, Josep Pascual té comprovat que els anys que el mar està més calent a finals d'agost coincideixen bastant amb anys d'aiguats al setembre i de fenòmens com les mànegues.

Mentrestant, avui s'han tornat a superar els 40 graus a diversos indrets de l'interior. Les màximes més altes han sigut: Organyà (Alt Urgell) 40,9; Sant Romà d'Abella (Pallars Jussà) 40,5; Artés (Bages) 40,1; Vilanova de Meià (Noguera) 40,1; Gurb (Osona) 40; Girona (Gironès) 39,6. L'estació de Meteocat de la Vall d'en Bas (Garrotxa) ha superat el seu rècord absolut des que es va posar en funcionament (2000): 38,2 graus.

stats