TURISME
Societat 05/12/2014

La temporada d’esquí es fa esperar

Les condicions meteorològiques obliguen la majoria d’estacions a obrir parcialment o a ajornar l’estrena

Marc Toro
4 min
TREBALLANT A CONTRACORRENT Les estacions d’esquí no paren de produir neu artificial per poder obrir com més aviat millor. 
 A la foto, les pistes de la Molina.

BarcelonaEls serveis tècnics de les estacions d’esquí treballant a contracorrent, els canons produint neu sense interrupció i milers d’esquiadors creuant els dits. Ni la millor combinació d’aquests elements ha pogut evitar que la temporada d’esquí s’estreni a mig gas el cap de setmana llarg de la Puríssima. La intenció i les baixes temperatures hi són, però encara hi falta la neu. La majoria d’estacions de Catalunya només podran obrir parcialment o hauran d’ajornar l’estrena de la temporada.

De les cinc estacions controlades per la Generalitat, Vallter 2000 és l’única que avui està en funcionament, amb només quatre pistes obertes. Espot i Port Ainé prendran una decisió final en les pròximes hores, mentre que la Molina i Vall de Núria seguien, al tancament d’aquesta edició, treballant intensament amb els canons de neu per obrir com més aviat millor. És la mateixa situació en què es troben altres estacions, com Masella o Port del Comte. Aquesta última estació preveu poder obrir diumenge o dilluns, i Boí Taüll ja ha confirmat que demà obrirà el 50% de les pistes. La gran estació de Baqueira Beret, en canvi, va confirmar ahir que no podrà obrir aquest cap de setmana.

Tot i que no és ideal, la situació és una mica millor a Andorra. Vallnord obre avui la Coma del Forat d’Arcalís, i Gran Valira fa el mateix amb els sectors de Pas de la Casa, Grau Roig i -parcialment- Encamp i Soldeu. Si el temps acompanya, tant les estacions catalanes com les andorranes aniran obrint més pistes de manera progressiva.

“El que mana és la neu”, resumeix el director de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), Joaquim Alsina. Després que els últims anys la temporada hagi pogut començar fins i tot abans de la Puríssima, Alsina admet que una facturació més baixa aquests pròxims dies “pot afectar la resta de la temporada”. De fet, es calcula que aquest cap de setmana llarg es venen habitualment entre un 10% i un 15% dels forfets de tot l’any. “Però cal recordar que l’hivern comença el 21 de desembre, no per la Constitució”, matisa el president de l’ACEM, convençut que si el temps acompanya “la temporada funcionarà bé”.

“Encara que visquem un inici coix, el que realment marca la temporada és el Nadal”, coincideix la cap de comunicació de la Molina, Anna Sirvent, que també pronostica una bona campanya d’esquí, semblant a la dels anys anteriors. “Venim de dues temporades extraordinàries en què s’ha començat molt d’hora i amb molta neu. La situació actual genera un punt de decepció, però hi ha anys que hem començat pitjor”, afegeix el director general de Vallnord, Martí Rafel.

Els efectes de la crisi

El sector de la neu s’adapta al pressupost dels esquiadors

Les estacions són conscients que la crisi ha afectat el poder adquisitiu dels esquiadors, però no veuen impossible repetir els bons resultats de l’any passat, quan es van vendre 1,9 milions de forfets. L’adaptació al pressupost de l’esquiador, però, és inevitable. “Ja fa tres anys que les estacions han ajustat els preus i estan fent productes a mida”, diu Alsina. Vallter, per exemple, l’any passat va reduir el preu dels forfets un 15%.

“L’assegurança d’accidents fa set anys que no ha pujat”, afegeix el president de l’ACEM, que insisteix que el que és realment car no és el preu del forfet -que se situa en uns 22 euros de mitjana-, sinó el trasllat fins a les pistes, el material i els àpats. “En aquest sentit, la gent no deixa de pujar a les estacions, però potser s’hi queda menys temps i gasta menys en restaurants. Es pot veure gent dins d’un cotxe de gamma alta menjant entrepans”, ironitza.

Reclams per a l’esquiador

Les estacions s’esforcen a millorar i ampliar instal·lacions

L’excepció que confirma la regla pel que fa a tarifes és Baqueira Beret, que aquest any s’ha pogut permetre apujar el preu del forfet un 2%. “Som un destí adreçat a gent amb més poder adquisitiu”, justifica el subdirector comercial de l’estació, Xavier Ubeira. L’estació de la Vall d’Aran, que celebra els 50 anys, ha fet una inversió de més d’onze milions d’euros per ampliar i millorar les instal·lacions. Un esforç amb el qual preveu poder igualar o superar els 750.000 forfets venuts el 2013. La resta d’estacions catalanes han invertit en instal·lacions i equipaments un total de 5 milions d’euros que esperen que donin resultats. De moment, els principals operadors del sector consultats destaquen un augment de les reserves respecte al mateix període de l’any passat.

El canvi climàtic

Les altes temperatures i la falta de neu marquen el futur de l’esquí

Si bé les inversions i ofertes contribueixen a engrescar els esquiadors, el sector té clar que no pot lluitar contra el clima. Les condicions amb les quals s’ha arribat al tradicional inici de la temporada en són un bon exemple. “El canvi climàtic és un fenomen que existeix i que ens perjudica”, admet Alsina, però matisa que les estacions s’hi adapten amb “la tecnologia i el sentit comú”. “Els canons han provocat una revolució. Amb la mateixa energia ja produïm 30 vegades més neu que als anys 90”, conclou esperançat.

stats