El pitjor temporal marítim en anys provoca greus destrosses a la costa

A Badalona, l'aigua ha trencat un col·lector de la platja de la Mora que transportava les aigües residuals fins a la depuradora de Sant Adrià de Besòs

Onades de fins a 10 metres d’alçada, més de 300 trucades al telèfon d’emergències 112 i passejos marítims de municipis costaners amb destrosses importants. Aquest és el balanç del temporal marítim que ha afectat el litoral català des de divendres, el més fort dels últims anys. El Maresme i el Barcelonès han sigut dues de les zones més castigades, però el temporal també ha provocat afectacions a la costa de Girona i Tarragona.

En el conjunt de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), un total de 41 platges van patir desperfectes. Els més importants es van produir a Montgat, Sant Adrià de Besòs i Badalona. L’AMB calcula que caldrà netejar la sorra, substituir unes 150 passeres i reparar les instal·lacions d’aigua d’algunes dutxes de les platges. L’organisme preveu tenir tots els equipaments a punt a mitjans de febrer. Però una de les afectacions que ha portat més conseqüències ha sigut a la platja de la Mora de Badalona, on es va fer malbé el col·lector que transporta aigües residuals d’aquesta localitat i de Montgat fins a la depuradora de Sant Adrià de Besòs. Segons va explicar l’AMB en un comunicat, les ones van aixecar roques de més de 50 quilos que van impactar contra el col·lector i van provocar-li esquerdes. Com a solució provisional, l’AMB i l’Ajuntament de Badalona van construir un bypass, però la previsió és reparar el col·lector i protegir-lo per tornar-lo a deixar “en condicions òptimes”. L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, va fer una crida ahir a evitar el bany i els esports aquàtics a la platja fins que no millori l’onatge i “es coneguin els paràmetres de salubritat de l’aigua”. Sabater també va anunciar un decret d’emergència i una partida pressupostària extraordinària per tirar endavant les actuacions d’urgència que calguin per solucionar els desperfectes del temporal, que també va provocar danys a “les baranes de la plataforma del final del pont del Petroli i a les fustes de la passarel·la”.

El Maresme, castigat

A Pineda de Mar les onades també van destrossar part del passeig marítim i del carril bici. Es tracta de la zona on no hi ha escullera, on “el mar ha entrat per sota i s’ha endut el passeig i diversos elements del mobiliari urbà”, com va explicar a l’ARA la regidora de Comunicació de l’Ajuntament d’aquesta localitat, Sílvia Biosca. El temporal també va provocar inundacions en passos soterrats i la desaparició d’alguns trams de platja, que segons Biosca ja pateixen habitualment situacions semblants. Tot i així, la regidora va explicar que és la primera vegada que un temporal afecta amb tanta intensitat Pineda de Mar.

Des del consistori calculen que reparar els desperfectes costarà més d’un milió d’euros. Ahir l’Ajuntament de Pineda es va reunir amb representants de la Generalitat i van treure’n el compromís de “posar terra per fer la llosa i l’estructura del passeig marítim i el carril bici”, va assegurar Biosca. A més, segons la regidora, la Generalitat es va comprometre a fer un estudi tècnic per “ampliar l’escullera a tot el passeig”, ja que a hores d’ara només en cobreix una part. A Malgrat de Mar l’aigua va inundar el principal camí d’accés als càmpings de la zona, que té uns 200 metres. El regidor de Platges d’aquest consistori, Oliver Sánchez-Camacho, va explicar a aquest diari que el temporal “ha enfonsat uns 25 metres d’aquest carrer”, cosa que fa que no es pugui accedir a “quatre o cinc càmpings” dels deu que hi ha a la zona. L’aigua també va provocar inundacions, com a mínim, a dos edificis de serveis dels càmpings.

Afectacions a tot el litoral

El temporal també va afectar diverses poblacions de les comarques gironines, com ara Cadaqués i Sant Antoni de Calonge. Al passeig marítim de Sant Antoni, les grans onades van deixar alguns trams amb mig metre de sorra, cosa que va afectar el clavegueram i les canonades fluvials. Algunes platges també van quedar pràcticament cobertes de restes vegetals i deixalles. El consistori d’aquesta localitat calcula que la neteja de tot plegat costarà uns 50.000 euros. Les pluges també van fer créixer les rieres i a Cadaqués hi van quedar atrapats nou vehicles.

A la costa tarragonina, en municipis com Torredembarra o Tarragona la sorra va cobrir el passeig marítim. Alguns restaurants de Torredembarra també van haver de retirar-ne de les seves terrasses, a més d’aigua que havia arribat fins a l’interior dels locals. Als municipis costaners de les Terres de l’Ebre com les Cases d’Alcanar, el temporal va malmetre esculleres i platges i va omplir el passeig marítim de roques i sorra.

Més continguts de