Societat 01/09/2016

Una teràpia experimental aconsegueix reduir una proteïna vinculada a l'Alzheimer

L'assaig amb un anticòs anomenat aducanumab, provat en 165 persones amb Alzheimer lleu, ha aconseguit alentir la degeneració cognitiva

Efe
2 min
Noves claus per trobar  els orígens de l’Alzheimer

LondresUna teràpia experimental ha aconseguit reduir les plaques de proteïna tipus betaamiloide vinculades a l'Alzheimer, un important pas per al tractament d'aquesta malaltia, segons un estudi publicat a la revista 'Nature'.

Una recerca d'experts de la universitat suïssa de Zuric assenyala que aquesta teràpia a base d'anticossos humans disminueix la quantitat de proteïnes betaamiloide localitzades en el cervell dels pacients amb Alzheimer lleu.

Els dipòsits d'aquestes proteïnes en el cervell es creu que exerceixen un paper clau en el desenvolupament dels símptomes de l'Alzheimer, com la disfunció sinàptica i la neurodegeneració.

En aquesta nova fase d'assajos s'ha comprovat que el tractament amb aducanumab, un anticòs monoclonal humà que ataca de forma selectiva la proteïna betaamiloide, redueix els nivells d'aquestes plaques.

El director de l'estudi, Alfred Sandrock, ha demostrat mitjançant un assaig amb ratolins que la introducció d'aducanumab en el cervell és possible i que, depenent de la dosi aplicada i la durada del tractament, les plaques amiloides es poden reduir.

"Els resultats d'aquest estudi clínic ens fan ser optimistes en el sentit que podríem fer un gran progrés en el tractament de la malaltia d'Alzheimer", explica Roger Nitsch, professor de l'Institut de Medicina Regenerativa de la Universitat de Zuric.

"L'efecte de l'anticòs és molt important. I el resultat depèn de la dosi i la durada del tractament", va afegir.

Durant l'assaig, 165 pacients amb Alzheimer que tenien una deterioració cognitiva o demència lleu i plaques amiloides van rebre injeccions mensuals d'aducanumab o de placebo durant un any.

Després de 54 setmanes de tractament, la presència de la proteïna es va reduir significativament en les persones que havien rebut aducanumab, reducció que era significativament més gran en els pacients que en van rebre dosis més altes.

En canvi, els pacients als quals es va subministrar placebo durant aquestes mateixes setmanes no presentaven gairebé cap canvi.

Encara que l'estudi no tenia com a objectiu mesurar l'impacte de l'anticòs en el deteriorament cognitiu, els resultats obtinguts es mostren encoratjadors pel que fa al tractament.

No obstant això, els efectes clínics de l'aducanumab necessiten ser confirmats en futures recerques, segons els experts.

"En cas que es confirmés que el tractament contra les plaques amiloides alenteix la deterioració cognitiva, la forma en la qual entenem, tractem i prevenim l'Alzheimer canviaria de forma important", va assenyalar el director de l'Institut de l'Alzheimer de Banner (EUA), Eric Remain.

stats