Societat 30/12/2011

2011: el tercer any més càlid en 100 anys a Barcelona

Els 5 anys més calorosos de l'últim segle s'han produït tots en la darrera dècada, segons dades de l'observatori Fabra

Miquel Bernis
1 min
El 12 d'octubre la platja estava encara així de plena

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Falten només dos dies per acabar l'any i les mitjanes ja comencen a ser gairebé definitives. Un avançament de les dades de 2011 de l'observatori Fabra de Barcelona, el segon més antic de Catalunya després del de l'Ebre, apunta a que aquest haurà estat el tercer any més càlid en gairebé 100 anys que fa que s'hi recullen dades. La temperatura mitjana hi surt de 16,2, només superada pels 16,4 del 2003, i pels 16,6 del 2006. Hi ha dos anys més que empatarien amb aquesta mitjana de 16,2 d'enguany: 2009 i 2001. Queda clar per tant que els 5 anys més càlids de l'observatori s'hi han produït tots en la darrera dècada. Abril, setembre, octubre i novembre han estat els mesos més calorosos respecte el que sol ser habitual, com expliquem al resum de l'any.

Pel que fa a precipitacions aquest any entra en el top 10 dels més plujosos en 100 anys: és el novè amb més aigua, 865,5 litres. Tot i això el mes que és a punt d'acabar-se haurà estat totalment sec, un fet que no és inèdit i que ja s'ha produït abans en diverses ocasions a l'observatori del Tibidabo.

L'observatori de l'Ebre, el que té la sèrie més antiga de Catalunya no facilitarà cap dada fins a tenir tots els registres.

Cal recordar que a nivell global l'Organització Meteorològica Mundial va anunciar a finals de novembre que aquest apuntava a ser el desè anys més càlid des que es recullen dades, segons les mitjanes que es tenien fins llavors.

stats