Llengua
Societat 09/06/2011

'Família monoparental femenina', 'miniaplicació enllaçada' i 'baia de goji' s'incorporen al català

El Termcat recull 80 noves paraules dels àmbits de l'agricultura, la música, el cinema, la medicina, la informàtica o el circ

Redacció
2 min

BarcelonaBaia de goji, cria ecològica, consum proactiu, cribratge d’alt rendiment... són alguns dels vuitanta nous termes que el Consell Supervisor del Termcat ha incorporat darrerament al català. Els nous termes, pertanyents a sectors tan diversos com l’agricultura, l’explotació animal, la música, el cinema, la farmacologia, la medicina, el comerç, la informàtica o el circ, ja s'han publicat al Diari Oficial de la Generalitat.

El sector de l’acrobàcia és un dels àmbits de què s’incorporen més termes, tots consensuats amb un nombrós grup d’especialistes que han treballat conjuntament amb terminòlegs del TERMCAT i de l'Institut d'Estudis Catalans: àgil, portador -a, banquina (amb el sinònim cadireta), cascada, estafa (amb el sinònim estrep), patxisca, perxa d’equilibri, polpiruet, etc. També s'han incoporat els noms d'instruments d’origen indi, com ara citra vina, dhol, dholaka, ghata, khanjira o sarod. La moda de la baia de goji s'ha colat també al diccionari, que recollirà aquesta paraula. També s’han fixat els diferents tipus de cria d’aviram (cria a l’aire lliure, cria a terra, cria ecològica i cria en gàbia o cria en bateria) i els noms de les gallines i dels ous a què donen lloc, que són especialment importants, per exemple, en l’etiquetatge de productes (ou de gallina de pagès, ou de gallina ecològica, ou de gallina criada a terra, etc.).

De l’àmbit de la farmacologia es recull cribratge d’alt rendiment per a l’anglès high-throughput screening; compost prototip per a hit compound; compost precandidat per a lead compound; candidat a fàrmac per a drug candidate, o compost de reserva per a back up compound.

També són destacables els termes relatius a la sociologia (per exemple, família monoparental femenina, en comptes de la forma inadequada

família monomarental); el comerç (consum proactiu, per exemple, per a l’anglès prosumerism) o la informàtica (icona de web com a alternativa a l’anglès favicon; miniaplicació enllaçada per a favelet o bookmarklet; remescla per a mashup, etc.).

Tots aquests nous termes, amb les corresponents definicions, són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca.

stats