Societat 10/06/2014

La Terra, abans de xocar amb Theia

No tot el planeta es va fondre quan, fa 4.500 milions d'anys, va topar amb una massa de la mida de Mart, una col·lisió que va fer sorgir la Lluna

Europa Press
2 min

MadridUn nivell isotòpic no explicat en les profunditats de la Terra pot ser un rastre del material existent al nostre planeta abans que, fa 4.500 milions d'anys, xoqués amb un altre cos planetari, una col·lisió que va donar com a resultat la formació de la Lluna. Un treball presentat aquest dilluns en una conferència a Sacramento, Califòrnia. La massa amb què va xocar la Terra, de la mida de Mart, és coneix amb el nom de 'Theia'.

La teoria de 'Theia' té ja uns anys, però va ser finalment desestimada fins que noves investigacions li han donat nova vida. Fins ara es creia la calor generada per la col·lisió entre el cos gegantí i la Terra havia causat la fusió de tot el planeta, abans que algunes restes es refredessin i se separessin per crear la Lluna.

Ara, però, un grup de científics de la Universitat de Harvard creuen que només una part de la Terra es va fondre, i que una part antiga encara existeix dins del mantell del planeta. L'investigador principal associat, el professor Sujoy Mukhopadhyay, explica que "l'energia alliberada per l'impacte entre la Terra i Theia hauria estat enorme, sens dubte prou gran com per fondre tot el planeta. Però creiem que l'energia de l'impacte no es va distribuir de manera uniforme al llarg de l'antiga Terra. Això vol dir que una part important de l'hemisferi en què va impactar probablement hauria estat completament vaporitzada, però l'hemisferi oposat va quedar protegit en part, i no va ser objecte d'una fusió completa".

L'equip ha analitzat les proporcions d'isòtops de gasos nobles de les profunditats del mantell terrestre, i ha comparat aquests resultats amb nivells d'isòtops més propers a la superfície. El professor Mukhopadhyay destaca que "l'últim impacte gegant no va barrejar completament el mantell i no hi havia un oceà global de magma". "La idea que una col·lisió catastròfica de la Terra amb un altre cos de mida planetari, el major esdeveniment en la història geològica del planeta, no va fer fondre completament i homogeneïtzar la Terra qüestiona algunes de les nostres nocions sobre la formació de planetes i l'energia que es genera en els impactes gegants".

stats