MÓN
Societat 29/05/2012

Almenys 15 morts i 5.000 evacuats per un altre terratrèmol al nord d'Itàlia

Ha tingut l'epicentre a la localitat de Finale Emília, a la regió d'Emília-Romanya, la mateixa zona on es va produir el sisme del passat 20 de maig. La Creu Roja alerta que encara hi ha víctimes sota la runa

Ara
2 min

BarcelonaAlmenys 15 persones han mort i 5.000 han hagut de ser evacuades aquest dimarts en un terratrèmol que s'ha fet sentir a tot el nord d'Itàlia, amb centenars d'edificis afectats. És el primer balanç oficial de les autoritats de la regió d'Emília-Romanya. El sisme ha causat el pànic entre els milers de persones de la regió, que encara viuen refugiats en tendes després del terratrèmol del 20 de maig, on van morir set persones. Els 'carabinieri' i la Creu Roja alerten que encara hi ha diverses víctimes atrapades a la runa. El sisme ha tingut una magnitud de 5,8 graus i l'epicentre prop de Mòdena, i s'ha deixat sentir entre Bolonya i Milà.

El primer ministre, Mario Monti, ha assegurat que "l'Estat farà tot el que ha de fer, tot el que es pot fer, i tan ràpid com es pugui per garantir el retorn a la normalitat d'aquesta regió tan especial, tan important i tan productiva per a Itàlia".

Els experts alerten de la fragilitat de les construccions després del sisme del 20 de maig, que va tenir una magnitud de 6 graus i va afectar antigues esglésies i castells. Set mil persones que van haver d'abandonar aleshores les seves vivendes han patit el sisme d'aquest dimarts, a les nou del matí, hora local, des de les tendes on es refugiaven. El sisme també va afectar algunes zones productives de renom internacional, com la denominació del formatge Parmigiano Regianno. Els danys en l'agricultura s'estimen en, almenys, 200 milions d'euros.

Víctimes sota la runa

Les tasques de rescat d'aquest segon sisme s'han vist dificultades per la caiguda de la xarxa de telefonia mòbil. "Hi ha molta gent sota la runa i no sabem quants", ha dit un oficial de policia de Cavezzo, una de les poblacions més afectades. El servei de trens als afores de Bolonya, prop de Mòdena, s'ha aturat, i les escoles i altres equipaments públics han estat evacuats en un ampli perímetre, que arriba al sud, fins a Florència.

Segons el servei geològic dels Estats Units, l'epicentre s'ha situat a menys de 30 kilòmetres de Mòdena, no gaire lluny del centre del sisme del 20 de maig. Al migdia hi ha hagut una rèplica de 5,3 graus.

Entre les víctimes hi ha Emília

Un vídeo que recull l'edició digital de 'la Repubblica' mostra els refugiats del primer sisme, encara allotjats en tendes, en el moment del tremolor d'aquest divendres.

De fet, com explica 'Il Giornale', des del 20 de maig "la terra no ha deixat mai de tremolar: les rèpliques [amb una intensitat mitjana d'entre 2 i 3 graus] no han donat treva a la població de l'Emília". Els experts temen que els edificis malmesos ja per aquesta activitat sísmica puguin resultar encara més afectats pel darrer terratrèmol.

stats