TERRITORI
Societat 27/11/2010

Bot retira la placa 'als caiguts' del bàndol franquista de la façana de l'església de Sant Blai

S'ha fet aprofitant les obres de rehabilitació del temple. La placa comptava amb el nom dels 13 veïns executats per la FAI, al costat d'una gran creu de més de tres metres

Acn
1 min
La placa de la façana de l'església que s'ha retirat a Bot

BotL'ajuntament de Bot, a la Terra Alta, ha inclòs en les obres de rehabilitació de l'església de Sant Blai la retirada de la placa "als caiguts" del bàndol feixista que estava situada en una de les façanes del temple. Com ha explicat l'alcalde, Francesc Fidel, aquesta actuació s'ha fet amb màxima "normalitat democràtica" aprofitant que es feien els treballs i en compliment de la Llei del Memorial Democràtic. "La gent del poble ha de fer les coses al seu ritme, sense pressions, i quan les decisions estan madures", ha dit Fidel. Bot ha estat un dels municipis més estigmatitzats per conservar símbols franquistes però, amb la retirada de la placa, només en conservarà 1 dels 62 que hi ha a la comarca.

L'ajuntament de Bot, a la Terra Alta, ha retirat d'una de les façanes laterals de l'església de Sant Blai la placa als morts del bàndol feixista on es llegien els noms de 13 veïns del municipi, executats l'agost de l'any 1936 pels grups anarquistes de la FAI, i que estava acompanyada d'una gran creu, de més de tres metres, símbol de les croades de Franco. Aquestes plaques, que en molts altres pobles eren unes grans creus que se situaven a les entrades de les esglésies, es van instal·lar en els primers anys de dictadura franquista a totes les poblacions, però Bot ha estat una de les últimes en retirar-la.

A les Terres de l'Ebre, i segons el cens de símbols franquistes del Memorial Democràtic, hi ha 143 símbols, entre creus, plaques, làpides, monuments, o grafits, 62 dels quals a la comarca de la Terra Alta.

stats