Societat 19/07/2012

El grup terrorista que va alliberar els tres cooperants diu que s'ha complert el que va demanar

Fonts de seguretat de Mali, hi hauria hagut, a més del pagament d'un rescat, tres alliberaments de combatents islamistes presos

Efe
2 min

BamakoEl grup terrorista Moviment d'Unitat per a la Jihad a l'Àfrica de l'Oest (MUYAO), que aquest dimecres va deixar en llibertat al nord de Mali a tres cooperants segrestats, ha assegurat a l'agència Efe que l'alliberament es va dur a terme després que les seves exigències van ser satisfetes. "Totes les condicions van ser satisfetes", ha explicat Mohammad Uld Hisham, un dels dirigents d'aquest grup que va mantenir segrestats durant gairebé nou mesos Ainhoa Fernández, Enric Gonyalons i la italiana Rossella Urru.

Uld Hisham ha afegit que els ostatges van ser traslladats a Burkina Faso, el país més proper al lloc del seu alliberament, després que una delegació d'emissaris del president Blaise Compaoré arribés al nord de Mali per recollir-los.

Els cooperants van ser segrestats el passat 22 d'octubre al campament de refugiats sahrauís de Tindouf, al desert algerià. Segons ha indicat a Efe una font de seguretat de Mali, que vol mantenir l'anonimat, a més del pagament d'un rescat van ser excarcerats tres combatents islamistes a canvi de l'alliberament dels ostatges.

No obstant això, fins ara, cap font oficial ha confirmat el pagament d'un rescat o la satisfacció d'exigències. Dimecres, Sanda Uld, portaveu del grup radical islàmic Ansar al Din, que controla la part septentrional de Mali i manté forts llaços amb MUYAO, va assegurar que el rescat s'havia dut a terme sense condicions prèvies.

Per la seva banda, l'agència mauritana de notícies ANI va informar ahir que el sahrauí Mamine Uld Ufkir, pres a Nouakchott per la seva presumpta implicació en el segrest dels cooperants i l'alliberament era una de les condicions exigides pel grup per posar fi al mateix, havia estat traslladat des de la presó a un lloc desconegut. Un trasllat que l'agència mauritana veia com un avanç cap a l'alliberament de Fernández, Ganyols i Urru.

Sobre les condicions del segrest dels tres europeus, una font diplomàtica a Bamako que va preferir mantenir l'anonimat va explicar que els segrestadors evitaven mantenir a tots els captius en el mateix lloc. En aquest sentit, ha explicat que es va produir un retard en el procés d'alliberament pel fet que un dels ostatges estava retingut lluny de la ciutat de Gao, a prop de la qual els cooperants van ser lliurats als mediadors de Burkina Faso.

El segrest dels cooperants en els campaments de refugiats sahrauís de Tinduf no va ser reivindicat fins al mes de desembre pel MUYAO, després que Al-Qaida hagués negat qualsevol relació amb el que ha passat, el que indicava una fractura dins del entramat terrorista.

stats