PROTESTES CIUTADANES
Societat 11/05/2012

El 15-M torna a la plaça Catalunya

El moviment del 15-M tornarà a manifestar-se dissabte, gairebé un any després del seu naixement. Els indignats crearan una assemblea permanent a la plaça de Catalunya aquest cap de setmana.

Laura Díaz-roig
3 min
PROTESTA MULTITUDINÀRIA
 El maig de l'any passat, l'acampada a la plaça de Catalunya va arribar a concentrar milers de persones de totes les edats, que es reunien en assemblees per debatre les injustícies socials. Aquest any aspiren a aconseguir el mateix objectiu.

BARCELONA.Fa un any van ocupar la plaça de Catalunya de manera pràcticament espontània i ara hi tornaran per celebrar el seu primer aniversari. Els indignats del moviment 15-M continuen actius, són més, estan més ben organitzats i tenen uns objectius més clars. "Vam sortir al carrer de manera natural ara fa un any; durant aquest temps sembla que no hi érem, però molta gent ha estat treballant en petits grups", van dir ahir alguns dels representants del col·lectiu d' indignats .

El 15-M ressorgeix i ho fa tres dies abans del seu aniversari, amb una manifestació demà a la tarda, que pretén ser multitudinària i que culminarà amb la creació d'una assemblea permanent a la plaça de Catalunya. Així, la plaça es tornarà a omplir de tallers, espais de debat i xerrades. "Després d'un any protestant sense resposta, tornem al carrer amb unes exigències legítimes i majoritàries i amb la voluntat de començar a construir alternatives al model d'organització social", apunta el manifest del col·lectiu. S'hi concentren els 6 objectius essencials de la protesta: que no es gasti "ni un euro més" per salvar els bancs i es faci una auditoria ciutadana del deute; que no es retalli en educació i sanitat; que es faci un repartiment just de la feina i la riquesa; que es garanteixi el dret a un habitatge digne; que una reforma fiscal permeti redistribuir de manera justa la riquesa, i que es defensin els drets de reunió, de manifestació, de vaga i d'associació.

En una llarga roda de premsa conjunta per presentar les activitats que es realitzaran entre els dies 12 i 15, els representats de les diferents assemblees i plataformes que integren el moviment van animar ahir la gent a sortir al carrer en una manifestació "popular, creativa i no violenta". La concentració s'iniciarà a la plaça de Catalunya, seguirà per la ronda de Sant Pere fins a la plaça Universitat i d'allà continuarà per la Gran Via fins a Balmes, passarà per una part de l'avinguda Diagonal i baixarà pel passeig de Gràcia per tornar a la plaça de Catalunya, la seu de l'assemblea.

"Hi anem a treballar"

Els indignats asseguren que no es tracta d'una acampada perquè no van a dormir-hi "sinó a treballar", però el cert és que l'assemblea "permanent" estarà constituïda com a mínim fins al dimarts 15. Segueixen sense una veu unitària, però tots els seus representants, des de les assemblees de barri fins a les plataformes -com la dels Afectats per la Hipoteca i la d'Usuaris de la Sanitat-, tenen un missatge comú: lluitar contra les reiterades injustícies socials i expressar que la democràcia representativa actual "està agonitzant". "El capitalisme ha decidit cancel·lar la democràcia i ara ens governen els banquers", diu el manifest. El col·lectiu vol construir alternatives a un sistema polític que, diuen, no els representa, i difondre les iniciatives en les quals han treballat durant l'hivern.

L'Ajuntament ho accepta

Mentre que a Madrid la delegació del govern espanyol ja ha limitat els horaris de les acampades dels indignats -que no podran fer-se a la nit i estaran vigilades per 2.000 agents antiavalots-, a Barcelona sembla que la situació serà diferent, tot i que dependrà de com es desenvolupin els esdeveniments. L'alcalde, Xavier Trias, va dir el cap de setmana passat que el consistori acceptarà l'acampada sempre que "no sigui estable" i permeti el trànsit. "L'ocupació de l'espai públic, que és de tots, és discutible", va expressar Trias, que creu que el més lògic és que evitin l'acampada. Des de la conselleria d'Interior asseguren que són els ajuntaments els que han de decidir si es permeten o no les acampades i que els Mossos d'Esquadra només actuaran en el cas que els consistoris ho demanin o si hi ha aldarulls.

stats