Successos
Societat 31/10/2021

Torna a la presó el detingut per matar un nen a la Rioja quan estava en llibertat condicional

La família del menor pensa que el crim s’hauria pogut evitar i retreu que l’home no estigués tancat

ARA
3 min
La Guàrdia Civil custodiant el detingut abans de passar-lo a disposició judicial.

BarcelonaEl municipi de Lardero, a la Rioja, de poc més de 10.000 habitants, fa quatre dies que està commocionat pel crim que hi va passar dijous al vespre. Un home de 54 anys va quedar detingut per matar un nen de 9 anys, després de segrestar-lo en un parc, mentre estava en llibertat condicional -complia una condemna que acabava el 2023 per l’assassinat i la violació d'una noia-. La Guàrdia Civil ha posat l’home a disposició judicial aquest diumenge i el jutjat d’instrucció ha decidit el seu reingrés a presó. La jutge ha decretat presó provisional sense fiança després que hagi rebutjat respondre cap pregunta.

Aquest assassinat ha reobert el debat de la reinserció, i la família del menor pensa que el crim s’hauria pogut evitar. Ho ha dit Gonzalo Martín, un oncle del nen, en un acte d’homenatge multitudinari que s’ha fet aquest migdia al parc on va desaparèixer el menor dijous. Martín ha assegurat que en els 19 mesos que han passat des que el detingut havia sortit de la presó -gaudia de llibertat condicional des de l’abril del 2020- “la justícia hi podria haver fet alguna cosa”. El portaveu de la família ha retret que l’home no estigués tancat i que per “bon comportament” hagués tingut 39 permisos penitenciaris al llarg de la condemna.

“Amb aquest assassí lliure li ha tocat al meu nebot, però li podria haver tocat a qualsevol nena perquè havia intentat emportar-se’n algunes”, ha afegit Martín, que ha dit això perquè després del crim s’ha denunciat que uns dies abans el mateix detingut havia anat al parc on va segrestar el nen i havia intentat que almenys dues nenes l’acompanyessin a casa seva. Dijous, una nena d’11 anys va avisar que l’home s’acabava d’endur la víctima amb un engany i va indicar el pis on vivia. Un dels pares que hi havia al parc hi va anar, i quan va trucar a la porta la va obrir el mateix detingut, amb el menor als braços perquè deia que s’havia “desmaiat”. El nen estava inconscient i ja no el van poder reanimar.

“Va ser tot en qüestió d’un minut. Els pares estaven pendents dels nens, no se’l va emportar per una distracció”, ha explicat l’oncle del menor, que ha recordat que dijous el nen anava disfressat per celebrar Halloween i que era en una festa familiar que se celebrava en un local de prop del parc, on la víctima havia sortit a jugar amb altres nens. Martín ha demanat al ministeri de l’Interior una “solució” perquè el crim del seu nebot “sigui l’últim, que no n’hi hagi cap més”.

Enfrontament polític pel cas

El detingut va ser condemnat a 30 anys de presó per l’assassinat i l’agressió sexual -20 pel primer delicte i 10 pel segon- d'una jove agent immobiliària el 1998 a Logronyo. Abans ja havia complert una altra pena de set anys de presó per una violació el 1993. El fet que l’home estigués en llibertat condicional quan va cometre el nou crim ha suposat que el PP hagi exigit al ministeri que expliqui per què se li va concedir. El 2019, quan l’home havia complert tres quartes parts de l’última condemna, la junta de tractament de la presó va acordar que continués en segon grau, però més tard el jutjat de vigilància penitenciària li va donar el tercer grau.

Aleshores Institucions Penitenciàries va al·legar que en els 39 permisos que se li havien concedit fins a aquell moment no s’havien produït incidents, motiu pel qual el 2020 va obtenir la llibertat condicional. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha recriminat aquest diumenge que “a la dreta sembla que li agrada instrumentalitzar les tragèdies humanes amb caràcter polític”. Segons Grande-Marlaska, les institucions han actuat “com han entès raonable” i “atenint-se al principi de legalitat”. El ministre ha apuntat que el jutjat de vigilància penitenciària havia aprovat els permisos que se li havien donat des del 2013 i que abans de la llibertat condicional se li havia atorgat un tercer grau restringit.

stats