NIT DE REIS
Societat 04/01/2011

El tortell de Reis esquiva la crisi

Els pastissers preveuen vendre'n uns 850.000, els mateixos que l'any passat. El tradicional perd força i guanyen pes els farcits de crema, nata o trufa

Acn
1 min
Els lleidatans consumiran uns 150.000 tortells de Reis

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Els pastissers catalans preveuen vendre aquests dies uns 850.000 tortells de Reis, la mateixa xifra que l'any passat. Per tercer any consecutiu, aquesta tradició esquiva la crisi i es manté com una de les festes amb postres de pastisseria més consolidades.

"És una diada que la gent sempre celebra, com Sant Joan. No s'entén una taula sense tortell de Reis”, ha assegurat el president de la Federació Catalana de Pastissers, Joan Turull. Tot i que tradicionalment el tortell estrella ha estat el de massapà, Turull ha destacat que “va perdent força” i els consumidors opten més pels farcits de crema, nata o trufa. La crisi fa que els preus es mantinguin entre els 10 i els 40 euros, depenent de la mida del tortell.

Per demarcacions, els gremis de pastissers i forners catalans preveuen que a Barcelona es venguin uns 600.000 tortells de Reis, mentre que a Lleida i Tarragona es calcula que se'n vendran entre 100.000 i 150.000. A Girona, la xifra també és similar a la del 2010, amb una previsió de venda d'entre els 100.000 i els 150.000 tortells. Turull ha valorat positivament el manteniment de les previsions tot i la crisi. En canvi, ha reconegut que “la gent va justa de diners i espera fins a l'últim moment, quan cobra la paga, per comprar”.

Tot i el canvi en els gustos, el que mai falta als tortells és la sorpresa. “La fava i el rei sempre hi són i, depèn de la mida del tortell, el client en demana més per a la canalla”, ha ressaltat el pastisser.

stats