TERRITORI
Societat 07/12/2010

Tortosa vol reduir un 80% la població de coloms amb un sistema de captures amb xarxa

La presència de les aus provoca molèsties veïnals i deteriora el paisatge urbà. L'actuació es farà en vuit punts del municipi

Acn
2 min
La captura de les aus es fa disparant una xarxa

TortosaL'Ajuntament de Tortosa ha decidit posar fi a l'elevada població de coloms que hi ha al municipi i que tantes molèsties veïnals provoca. En els pròxims dies es faran captures de coloms, amb un sistema amb xarxa, en els vuit punts de la ciutat més problemàtics. Entre altres, es faran al parc municipal, a la plaça Barcelona –al costat del Mercat–, als voltants de la catedral, al carrer Cervantes –davant l'edifici de la UNED–, i al barri del Temple –entre els carrers Enric d'Ossó i Mossèn Manyà. Les captures les executarà l'empresa especialitzada Colomba Control, de Terrassa, i que, de fet, treballa amb aquest sistema a ciutats com Barcelona, Sabadell, Artesa de Segre (Noguera) o Torredembarra (Tarragonès). S'enganya els animals donant-los menjar durant uns dies al mateix lloc. Quan s'acostumen al lloc, en uns vuit dies, és el moment de procedir a la captura. Se'ls torna a donar menjar i quan se'ls té concentrats en un mateix lloc, es dispara una xarxa amb aire comprimit que els agafa per sorpresa. Aquest és el sistema que l'Ajuntament de Tortosa ha escollit per reduir la població de coloms a la ciutat.

El regidor de Serveis de l'Ajuntament de Tortosa, Joan Sanahuja, ha explicat a l'ACN que amb aquestes captures no pretenen "exterminar" els coloms al municipi però sí reduir la població que hi ha "per minimitzar l'impacte que tenen sobre els béns patrimonials i les persones". L'Ajuntament ha contractat, pel moment, uns vuit trets de xarxa que no descarta incrementar si detecten més llocs conflictius per la presència massiva de coloms. "La nostra intenció seria reduir un 80% la població actual. Seria òptim i desitjable mantenir aquesta colònia en un 20%", ha afegit el regidor.

Fa pocs dies es va fer una prova al parc municipal, al costat de la Llotja, on es van capturar més de 150 coloms. Amb tot, el nombre d'animals que s'aconsegueix agafar amb aquestes xarxes és d'entre 300 i 400. Un cop agafats, els coloms són dipositats en gàbies que es fan arribar a una altra empresa especialitzada que s'encarrega d'eliminar-los i, molts cops, s'utilitzen per a la fabricació de pinso.

El sistema de captura en xarxa es farà, en una primera fase, amb vuit trets en els llocs que l'Ajuntament ha escollit. Amb tot, com ha explicat Sanahuja, no es descarta ampliar el nombre de captures si es detecten més llocs problemàtics. A més, en una segona fase, l'Ajuntament estudiarà instal·lar un altre sistema de captura per mantenir l'equilibri de la població de coloms. Aquest sistema consistiria en la instal·lació de gàbies amb menjar a les teulades o terrats de certs punts de la ciutat. "És un sistema més lent i silenciós però va fent la seua feina", ha explicat el regidor.

El cost de la contractació de l'empresa especialitzada per fer vuit trets és de 1.200 euros. "És un cost assumible i que ens ha encoratjat a fer-ho, ja que estem tenint moltes queixes veïnals per la presència d'excrements de coloms a façanes i carrers", ha manifestat el regidor. Alguns dels punts conflictius són el carrer Teodor González, el carrer Sant Pere, la plaça Barcelona i la zona centre al voltant de l'edifici de la UNED.

stats