Societat 23/07/2011

Els 25 anys de trajectòria de Lloyd Cole resumits en dues hores

Marta Salicrú
2 min
L'Small Ensemble multiplica per tres el format  en solitari de Lloyd Cole.

El Festival de la Porta Ferrada va triar per arrencar la 49a edició dijous un concert que, si bé no el protagonitzava l'artista més popular del cartell, sí que era excepcional a casa nostra en diversos aspectes.

El concert del cantautor britànic establert als Estats Units Lloyd Cole, al capdavant del seu Small Ensemble -un trio de guitarres i instruments de corda que completen Mark Schwaber i Matt Cullen-, d'una banda significava l'estrena a Catalunya d'aquesta formació, amb la qual Cole ja fa un temps que està de gira, després d'arribar a la conclusió que tocant sol s'havia tornat "massa professional", segons explicava a l'ARA. I de l'altra, significava també la presentació en directe a casa nostra de Broken record , l'últim disc amb cançons noves de Cole, editat l'any passat però que encara no s'havia estrenat en viu a Catalunya. A més, feia temps que l'anglès no ens visitava, des de la gira de presentació de l'anterior treball, Antidepressant (2006), que havia defensat en solitari a La [2] de l'Apolo de Barcelona.

Guitarres, banjo i mandolina

Sobre l'escenari, rebien el públic que entrava al Teatre-Auditori Municipal -on se celebren els concerts menys majoritoris del festival - quatre guitarres acústiques, una mandolina i un banjo, a punt per ser tocats. L'Small Ensemble és la multiplicació per tres del xou de Cole en solitari: en comptes d'optar per acompanyar-se d'una secció rítmica de baix i bateria, la formació revisa les cançons dels més de 25 anys de trajectòria de Cole arranjades per a trio de guitarres, o duo de guitarres amb banjo o mandolina.

En el repertori, de gairebé una trentena de temes, van abundar els dos extrems de la carrera de Cole: els discos publicats amb The Commotions -el grup amb què es va donar a conèixer, sobretot en l'alabat i exitós debut, Rattlesnakes (1984)-, i les cançons de l'últim àlbum.

Tot i que Broken record és un treball enregistrat amb banda, hi havia menys distància entre la interpretació en directe dels temes que en formen part i la versió original enregistrada, que no pas la que hi havia en les cançons de The Commotions, com Perfect skin o Rattlesnakes (amb la mandolina assumint la línia melòdica dels teclats), tot i que n'hi havia menys a Are you ready to be heartbroken (tema al qual el grup de pop escocès Camera Obscura responia el 2006 amb la cançó Lloyd, I'm ready to be heartbroken ).

Tot plegat, en un concert de dues hores -"Arribem en aquell punt del xou en què comenceu a rebre missatges de la cangur preguntant si us ha passat alguna cosa", deia Cole cap al final- amb una pausa perquè el britànic sortís a fumar.

stats