Astronomia
Societat 01/06/2011

L'Endeavour torna a la Terra per última vegada

El transbordador ha aterrat després de la seva darrera missió a l'Estació Espacial Internacional. El programa de transbordadors nord-americans està a punt d'acabar

Efe
1 min
L'Endeavour aterra al Centre Espacial Kennedy, a Florida / Joe Skipper/REUTERS

WashingtonEl transbordador espacial Endeavour ha tornat definitivament a la Terra aquest matí, hora catalana, de la seva darrera missió a l'Estació Espacial Internacional (EEI) abans de ser retirat de circulació.

L'Endeavour ha recorregut, en els seus 19 anys de vida, 193 milions de quilòmetres i ha viatjat 12 vegades a l'EEI. En total, ha realitzat 25 missions a l'espai, en les quals ha arribat a donar 4.672 voltes al nostre planeta.

Ha arribat de matinada a Florida (a les 8:32, hora catalana), on encara era negra nit, al Centre Espacial Kennedy, amb sis tripulants a bord.

Després de tocar terra, el comandant, Mark Kelly, ha comentat: "És trist que aquest sigui el seu últim aterratge, però sens dubte ha deixat un gran llegat".

En la seva última missió, que ha durat 16 dies, el transbordador de la NASA i els seus tripulants han dut equips i subministraments a l'Estació Espacial. Aquest complex internacional, valorat en 100.000 milions de dòlars i en el qual participen 16 països, orbita a 385 quilòmetres de la Terra, a una velocitat d'uns 27.000 quilòmetres per hora.

L'última missió d'un transbordador espacial nord-americà està programada pel 8 de juliol, quan l'Atlantis portarà un altre carregament a l'EEI.

En honor a James Cook

L'Endeavour és el més nou dels transbordadors; va ser fabricat després que el Challenger va explotar mentre s'enlairava el 1986, accident en què van morir set astronautes.

Més de 70.000 estudiants van enviar uns 6.154 noms per a la nova nau i el 1989 el llavors president dels EUA, George W. H. Bush, va seleccionar el d'Endeavour, el nom del vaixell d'exploració del Pacífic sud capitanejat el 1768 pel britànic James Cook.

Ara el seu destí serà ben lluny del cel: serà enviat al museu del Centre de Ciències de Califòrnia, a Los Angeles, per ser exhibit.

stats