Societat 17/01/2012

Sanitat veta una empresa alemanya que promou la donació irregular de medul·la òssia

L'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) ha demanat lleis més restrictives per evitar casos com els de l'empresa alemanya DKSM, que promou a Espanya la donació irregular de medul·la òssia

L. B
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } L'empresa alemanya DKSM ha posat en risc el sistema català i espanyol de trasplantaments promovent la donació de medul·la òssia amb ànim de lucre, segons ha denunciat el ministeri de Sanitat. El passat mes d'octubre, l'empresa alemanya va desembarcar a l'estat espanyol amb l'anunci següent: “La seva mirada transmet confiança. No obstant això, està mortalment malalt. Hugo, de 35 anys i original d'Avilés, a Astúries, pateix leucèmia mieloide aguda. Únicament pot salvar-li la vida una donació de cèl·lules mare d'una persona desconeguda. El Registre Alemany de Donants de Medul·la Òssia (DKMS) organitza una campanya de registre per a Hugo a la seva ciutat natal".

Aquesta actuació és "il·legal", ja que la legislació espanyola prohibeix obtenir donants al marge de les autoritats sanitàries, així com promoure la donació per a un pacient en concret. Sanitat denuncia que l'empresa ha exportat mostres biològiques de 1.200 possibles donants sense autorització. Rafael Matesanz, coordinador de l'ONT, ha demanat normatives més estrictes per evitar més casos irregulars i estudia demandar l'empresa.

Fundada fa 20 anys a Alemanya, DKSM ha emès avui un comunicat en el qual nega les acusacions i assegura que actua "d'acord amb la legalitat" i sense ànim de lucre. De fet, ha interposat un recurs per poder operar a l'estat espanyol.

stats