Els trasplantaments d’òrgans creixen un 18% fins al març

S’han fet 337 intervencions i hi ha 1.160 pacients en llista d’espera

Els hospitals catalans han fet 337 trasplantaments d’òrgans entre el gener i el març d’aquest any, un 18,3% més que en el mateix període del 2018. La xifra -la més alta en un primer trimestre- ha sigut possible gràcies a l’increment del nombre de donants, també d’un 18%, que ha superat el centenar de donants cadàver vàlids (105). L’increment més gran l’han experimentat els trasplantaments pancreàtics, que han passat de dos l’any passat a set aquest any (250%), seguit dels hepàtics (29,2%), els renals (16,2%) i els pulmonars (15%). Els cardíacs, en canvi, han tingut menys incidència: se n’han fet dos menys que el 2018.

Amb aquestes dades, l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) creu que el 2019 es poden arribar a superar els 1.300 trasplantaments rècord del 2018 i els 400 donants vàlids. “Si se segueix aquest ritme, es podrien aconseguir unes xifres espectaculars”, van valorar ahir en la presentació de les dades responsables de l’OCATT. L’organització també va promoure el trasplantament d’òrgans com una de les millors opcions per a malalts joves.

Vint donacions de ronyó

Entre les donacions d’aquests tres primers mesos, destaca el creixement significatiu dels donants per mort en asistòlia, és a dir, per aturada cardíaca (44%), i en molt menor mesura els donants per mort encefàlica, que només s’han incrementat un 1,8%. Malgrat les bones xifres generals, el nombre de donants vius segueix disminuint: 21 donants fins al 31 de març, un 25% menys (set donants) que el 2018, una reducció que s’explica pels bons resultats de les donacions de cadàver. D’entre les donacions fetes amb aquest tipus de donants, destaquen les de ronyó, que s’han portat a terme en fins a 20 ocasions.

Per hospitals, de moment, l’Hospital Clínic, amb 21 donants cadàver vàlids i 5 donants vius, és el centre amb més donants gestionats, seguit de l’Hospital de la Vall d’Hebron, amb 19 i 6 donants respectivament, i l’Hospital Germans Trias i Pujol, amb 18 i 1 donants. Pel que fa a intervencions, l’Hospital de la Vall d’Hebron lidera la llista amb 91 intervencions, 10 amb receptors pediàtrics. L’Hospital Clínic ha practicat 84 intervencions, i l’Hospital Universitari de Bellvitge n’ha fet 67. El consentiment per a la donació es manté, amb un percentatge que se situa al voltant del 83%.

El 31 de març del 2019, 1.160 persones continuaven esperant un òrgan. Concretament, 1.035 persones estan a l’espera de rebre un trasplantament de ronyó; 44, de fetge; 28, de cor; 30, de pulmó, i 23, de pàncrees. L’any passat, la llista d’espera per a un trasplantament als hospitals catalans era de 60 a 70 dies, excepte en el cas del trasplantament de ronyó, en què s’eleva fins als 20 mesos.

Catalunya és referent internacional en trasplantaments d’òrgans: l’any passat se’n van dur a terme 151 per milió d’habitants, una xifra que supera la mitjana espanyola, situada en 114. Des de l’OCATT destaquen “l’èxit col·lectiu” d’aquests resultats gràcies a professionals i hospitals i també “a la generositat i la valentia dels donants i els seus familiars”.