Els treballadors del centre de menors Can Rubió denuncien una "violència insuportable"

La DGAIA assegura que ja està tramitant un nou contracte per augmentar-hi la seguretat

Els representants dels treballadors del centre de menors Can Rubió d'Esparreguera, al Baix Llobregat, han alertat avui que en aquest centre en concret s'hi està produint una situació de violència "insuportable per als treballadors i residents". El responsable de la UGT de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), Pedro González, ha explicat en roda de premsa que aquesta situació s'ha agreujat des que, el maig de l'any passat, el centre va passar de ser un centre terapèutic a un centre residencial d'educació intensiva (un dels denominats CREI), que són centres de gran complexitat que acullen menors amb problemes de conducta greus. Segons el sindicat, el centre va canviar de funció però no va incorporar els treballadors necessaris.

Segons han explicat els representants dels treballadors, a banda de joves amb problemes de conducta, el centre també acull menors per als quals la justícia ha dictat llibertat vigilada, i calculen que falten almenys dos professionals de seguretat, mentre que vuit dels 23 treballadors estan de baixa –alguns, suplents de suplents–. Els treballadors denuncien capítols de violència pràcticament diaris: aquest març han registrat 14 agressions a treballadors, que arriben a fer fins a tres contencions al dia per reduir els nois més conflictius, incloent-hi amenaces amb arma blanca. Una situació, diuen, que "desestabilitza" els altres joves i fa que alguns s'escapoleixin per no estar amb violents. Segons els treballadors, s'han donat fins i tot casos d'intents de suïcidi.

"Ens sentim desemparats, desbordats, i treballem com podem, sense saber si al final del dia arribaràs sencer a casa i amb la sensació que no pots fer la teva feina", ha relatat Joaquin Seisdedos, un dels educadors del centre. Els empleats han posat de manifest que la DGAIA incompleix la normativa i no aplica les recomanacions ni del mateix Govern, ni del Parlament o del Síndic de Greuges. 

Incidents "semblants" als d'altres centres

Per la seva banda, la conselleria d'Afers Socials argumenta que el centre de Can Rubió registra un nombre semblant d'incidents als d'altres centres de les mateixes característiques, i assegura que l'equipament disposa de personal de seguretat les 24 hores del dia. A més, fonts del departament recorden que ja s'està tramitant un nou contracte per incrementar-ne la cobertura, com es va acordar amb els representants dels treballadors. 

El departament també subratlla que, en la transició de centre terapèutic a centre intensiu, es va treballar amb la plantilla en un període d'adaptació, formació i acompanyament de l'equip de centres de la DGAIA. Les mateixes fonts apunten que les ràtios es mantenen: "Hi ha 23 educadors i 20 places. Més d’un educador per jove", indiquen. La conselleria també manté que des de l'any passat tenen "especial cura" de no saturar el centre i garantir una atenció personalitzada als joves quan hi arriben.

Des del Govern també han deixat clar que les dues últimes reunions del comitè de seguretat i salut, on es fa un seguiment dels temes del dia a dia del centre, es van anul·lar per falta de quòrum dels treballadors.