Publicitat
Publicitat

Els treballadors del metro descarten noves vagues

Demanen al comitè d'empresa una "estratègia unitària" i la CGT es queda sola en la proposta d’una aturada setmanal

Els usuaris del metro de Barcelona poden respirar tranquils. Els treballadors del suburbà han descartat aquest dimarts recórrer a noves convocatòries de vaga com a mesura de pressió per desencallar la negociació amb TMB per al conveni col·lectiu de metro 2016-2019, un conflicte enquistat que en els darrers set mesos ha comportat una dotzena d’aturades, algunes d’elles durant cites com ara el Mobile World Congress o el Sònar.

En l’assemblea celebrada avui al Casinet d’Hostafrancs, els empleats han optat per dirigir el seu emprenyament al comitè d’empresa, a qui alguns dels treballadors han retret la incapacitat d’actuar de forma unitària. Així, no s'ha arribat a votar finalment la proposta del sindicat majoritari CGT, que apostava per convocar aturades parcials en hores puntes un dia a la setmana a partir del 28 de novembre i fins que s’arribés a un acord. En comptes d’això, els empleats assistents a l’assemblea han reclamat al comitè – amb 221 vots a favor i 16 en contra– una “estratègia unitària” per poder tornar a seure amb l’empresa a negociar el conveni col·lectiu.

Segons explica a l’ARA el secretari general de CGT del metro, Daniel Quintero , el comitè té ara 15 dies per elaborar un pla d’acció conjunt, que es durà a votació en la propera assemblea, d’aquí dues setmanes. “Dijous començarem a tractar el tema i cada secció sindical plasmarà les seves inquietuds”, assenyala. Si la nova estratègia no convenç els treballadors, es votarà la dimissió de l’actual mesa negociadora, formada per representants dels sis sindicats (CGT, UGT, CCOO, CTPC, SU i CIM, per ordre de representació).

TMB intenta tancar el conflicte

El metro de Barcelona té prorrogat el conveni col·lectiu des de l’any 2008, i encara que les parts fa mesos que negocien un nou text – han celebrat un total de 41 reunions–, fins ara ha estat impossible arribar a un acord definitiu. La setmana passada, TMB va enviar una nova proposta als treballadors, amb millores que formaven part d’algunes de les reivindicacions dels treballadors. Així, l’empresa es va comprometre a internalitzar totes les tasques possibles o a compensar els empleats per les prolongacions de servei, com ara les dels dissabtes o les dels partits del Barça. També va incloure millores salarials per al 2017, 2018 i 2019, i no només per al 2016. L’increment total és del 7,2% en 4 anys, equivalent a l’1,8% anual.

Segons va admetre en una trobada amb els mitjans el conseller delegat de TMB, Enric Cañas, aquesta nova proposta suposarà “a la llarga” un encariment dels costos, que només es podrà suplir de dues maneres: “o bé amb més inversió per part de les administracions o amb una pujada de les tarifes”. De totes maneres, segons va reiterar, la direcció de TMB està centrada ara en desenquistar el conflicte amb els treballadors, i per això la nova proposta de conveni, va subratllar, “és una millora clara de totes les anteriors”.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de