Eulen denuncia el comitè dels vigilants del Prat per “vaga il·legal”

L’empresa reforça amb més empleats l’aeroport pagant-los un plus de 200 euros

El diàleg entre la direcció d’Eulen i els representants dels treballadors que s’encarreguen dels controls de vigilància a l’aeroport del Prat segueix trencat. El comitè va plantar ahir al matí l’empresa a la reunió de mediació prevista al departament de Treball. Ja ho havien avisat i ho van complir: fins que Aena -el gestor dels aeroports de tot l’Estat- no comparegui a la negociació, no hi haurà possibilitat d’entesa. La direcció d’Eulen, però, va respondre-hi amb una denúncia contra el comitè d’empresa davant del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC), en què els acusa de “vaga il·legal” per la vaga de zel d’aquests dies, segons van explicar a l’ARA fonts del comitè. La plantilla sosté que només han deixat de fer hores extres per posar en evidència la falta de personal i les condicions laborals precàries que pateixen. La citació del TLC que van rebre els representants dels treballadors els obliga a comparèixer dilluns davant d’aquest organisme i asseure’s amb la direcció d’Eulen, que ahir va assegurar que portava propostes a la reunió de mediació.

El comitè, però, va avisar que la confrontació amb l’empresa pot créixer els pròxims dies. Si Aena no canvia el seu parer de fer els ulls grossos davant el conflicte -com a licitadora del servei, els treballadors reclamen que s’hi impliqui- la vaga parcial que la plantilla vol fer a partir del 4 d’agost pot convertir-se en vaga de 24 hores, va avisar ahir el comitè. En tot cas, dimecres que ve l’assemblea de treballadors decidirà quines mesures de protesta prendre si la situació no s’ha desbloquejat.

Per afegir més llenya al foc, els treballadors van explicar a l’ARA que Eulen havia començat a portar reforços al Prat procedents d’altres llocs de l’Estat. “Han portat personal pagant-los un plus de 200 euros i garantint-los les dietes i l’allotjament”, va criticar ahir Genoveva Sierra, del comitè de vaga. Algunes de les noves incorporacions als controls de vigilància del Prat, va afegir, són treballadors d’Eulen d’altres llocs a qui els han promès feina per a tres mesos a canvi de jornades de 12 i 13 hores. “En lloc de negociar, volen salvar l’estiu i prou”, va lamentar Sierra.

L’empresa va trencar ahir el silenci per primer cop i, després de la plantada del comitè, va lamentar la protesta i va criticar que la vaga que planteja el comitè és “il·legal i abusiva”. La responsable de recursos humans del grup a Catalunya i el País Valencià, Mabel Yáñez, va assegurar que la voluntat de la companyia és negociar i que ho demostra el fet que ahir es van voler asseure amb ells però ningú va comparèixer.

S’enquista el conflicte laboral dels vigilants de l’aeroport del Prat

Pressió del Govern a Aena

La Generalitat va criticar ahir l’actitud del gestor aeroportuari en el conflicte i va assegurar que no pot ser que faci veure que no sigui cosa seva quan està provocant alteracions a un servei com és la mobilitat de passatgers, que és la seva responsabilitat. El secretari general del departament de Treball, Josep Ginesta, va explicar que el Govern s’ha posat en contacte amb la Delegació del govern espanyol a Catalunya perquè intervingui i insti Aena a implicar-se en la negociació.

La pressió de la Generalitat sobre Aena, però, no va quedar aquí. L’Agència Catalana de Consum va presentar un requeriment informatiu a Aena sobre “quines mesures pensa prendre” i també va enviar inspectors a l’aeroport per analitzar possibles vulneracions dels drets dels passatgers. El conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, va recordar que els usuaris tenen dret a fer una “reclamació patrimonial per les cues”. També va ironitzar sobre el paper de l’Estat en la gestió de les crisis del Prat: “Amb tants guàrdies civils que sembla que s’han desplaçat a Catalunya per tantes raons, que es dediquin a ser útils per als ciutadans i a garantir que les incidències al Prat seran les mínimes”.

Més vols el cap de setmana

Les cues llarguíssimes que han hagut d’afrontar els viatgers del Prat per passar els controls de seguretat van moderar-se ahir, segons fonts d’Aena. Les esperes, però, van arribar a ser de 45 minuts. Durant el cap de setmana podrien repetir-se i amplificar-se a la vista de l’activitat prevista.

Avui hi ha 951 moviments previstos, entre sortides i arribades, i 1.035 durant el diumenge. Dilluns, l’activitat també serà rellevant, amb 1.017 moviments, i dimarts seran 967.